Франция, Германия и Великобритания създадоха механизъм за търговия с Иран

...
Франция, Германия и Великобритания създадоха механизъм за търговия с Иран
Коментари Харесай

ЕС даде ход на механизма за търговия с Иран за заобикаляне на санкциите на САЩ

Франция, Германия и Англия сътвориха механизъм за търговия с Иран без потреблението на долари, с цел да се заобиколят и предотвратят глобите на Съединени американски щати против Ислямската република, макар че дипломати признават, че е малко евентуално да освободят от глобите огромните покупко-продажби, от които Техеран твърди, че се нуждае, с цел да резервира в действие нуклеарното съглашение от 2015 година, оповестява " Ройтерс ".

Големите европейски съдружници на Вашингтон се опълчиха на решението от предходната година на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да се откаже от нуклеарното съглашение, според което интернационалните наказания против Иран бяха анулирани в подмяна на приемането на ограничавания от страна на Техеран за неговата нуклеарна стратегия.

Иран заплаши да се отдръпна от съглашението, в случай че европейските сили не му дадат опция да получи стопански изгоди. Европейците дадоха обещание да оказват помощ на фирмите да вършат бизнес с Иран, стига да съблюдават съглашението.

Вашингтон твърди, че макар че Иран е извършил изискванията, съглашението е прекомерно обилно, не съумява да ограничи програмата за балистични ракети на Техеран или да ограничи неговата интервенция в Близкия изток.

Новите наказания на Съединени американски щати значително съумяха да убедят европейските компании да се откажат от проектите си да влагат в Иран.

Европейският търговски механизъм беше умислен като метод да се помогне на иранския експорт на нефт и газ против покупката на артикули от Европейски Съюз. Тези упоритости обаче бяха смекчени, като европейските дипломати акцентират, че, реалистично, механизмът ще се употребява единствено за по-малка търговия, да вземем за пример филантропични артикули или храна.

" Това няма да промени фрапантно нещата, само че това е значимо политическо обръщение към Иран, с цел да покаже, че сме решени да спасим нуклеарното съглашение с Техеран, а също по този начин към Съединени американски щати, с цел да покаже, че пазиме ползите си, макар техните екстериториални наказания ", разяснява един европейски посланик.

Европейски Съюз прекара месеци в подготовката на въпросния механизъм и ще са нужни още няколко месеца, с цел да стартира да действа.

Инструментът в поддръжка на търговията, или INSTEX, е регистриран във Франция и ще бъде ръководен от немския банкер Пер Фишер, който е някогашен шеф на Commerzbank. Трите европейски сили са акционери в INSTEX и се надяват, че други страни ще се причислят по-късно, макар че почитан немски представител е декларирал, че това не е неизбежно.

Иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи съобщи, че механизмът е добра първа стъпка.

Европейските сили в този момент би трябвало да основат бюджет за INSTEX и да дефинират неговите правила. Иран би трябвало също по този начин са сътвори огледална компания.

" Изглежда, че Иран би трябвало да сътвори същия механизъм в Иран, с цел да провежда покупко-продажби с риали за ирански компании ", посочи Аракчи.

Посолството на Съединени американски щати в Германия съобщи, че не чака INSTEX да притъпи техните старания да усилват икономическия напън върху Техеран.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР