Франчайзът Индиана Джоунс“ не е известен с точността, с която

...
Франчайзът Индиана Джоунс“ не е известен с точността, с която
Коментари Харесай

4 пъти, в които археолозите са пипали очевидно прокълнатите предмети

Франчайзът „ Индиана Джоунс “ не е прочут с точността, с която показва метода на живот на средностатистическия професор по археология. Джоунс постоянно се бие с нацисти и стреля с револвер по артефакти, до момента в който същинските археолози не са чак толкоз палави.

Въпреки това има една част, която филмът демонстрира вярно – откриването на явно прокълнати предмети, които в никакъв случай не трябва да бъдат пипани, само че въпреки всичко се пипат.

 Xin Zhui 3

За първи път строителни служащи откриват гробницата на лейди Дай, известна още като Син Жуй, през 60-те години на предишния век (на главната фотография е восъчна фигура с нейния лик). При разкопките на обекта през 70-те години на предишния век археолозите откриват изненадващо добре непокътнатата мумия на самата Син Джуи. Намек за проклинание прави фактът, че тя е открита да плува в басейн с бистра течност, която след излагане на въздух е станала кафява. Течността е била или растителен разтвор, подпомагащ съхранението, или разнообразни телесни течности от частичното ѝ разложение.

Забележително е, че огромна част от меките ѝ тъкани са останали непокътнати, а вените ѝ към момента са цялостни със сгъстена кръв.

През 2018 година археолози в Египет откриват 2,65-метров черен саркофаг, заровен на 5 метра подземен Той датира от интервала на Птолемеите (323-30 година прочие Хр.), което провокира апели от страна на обществеността да не се отваря.

Въпреки това археолозите отворили саркофага, разкривайки наличието в него (след отварянето екипът го оставил да престои повече от час, с цел да се разсее миризмата). Вътре имало червеникавокафява тежност и няколко скелета – на двама мъже и стара жена.

Останките – има и фотоси, въпреки че не бихме ви посъветвали да ги търсите – евентуално са принадлежали на публични лица или военни, като един от тях е открит с забележима рана от стрела в главата.

Не се случва постоянно да откриете купчина римски бойци, струпани по този начин, че да блокират проход подземен.

Според археолога Саймън Джеймс става въпрос за ранен образец за химическа война. Войниците се опитвали да изкопаят тунел под градските стени и да стигнат до военна база на персите, само че евентуално са били посрещнати с контраофанзива от врага. „ Когато римляните почнали да пробиват под градската стена, персите се отдръпнали като хвърлили в мангала си някои от кристалите битум и сяра, с които запалили римския тунел “, изяснява Джеймс в публикацията си. „ Тези материали създават плътни облаци от горещи изпарения, гибелен коктейл от лоен въглеводороден пушек с въглероден диоксид, гибелен въглероден оксид и – още по-отвратителния газ – серен диоксид. “

В рамките на няколко секунди, написа Джеймс, римските бойци почнали да се задушават и се пробвали да избягат от „ адските серни облаци “, които ги последвали в тунела. Деветнадесет от тях починали и труповете им били употребявани, “ може би до момента в който някои били към момента живи “, с цел да се сътвори преградна стена против газовете.

През 2006 година археолози откриват скелет край Забол, Иран, датиращ отпреди към 4800 години. Освен че е бил извънредно висок за това време – към 1,8 м, той е имал и необикновен предмет в черепа си – златна очна протеза.

Установено е, че тя е направена от човек с положителни знания по очна анатомия, тъй като кръвоносните съдове са пресъздадени със златна тел.

Приемаме залагания какво ще стане, когато археолозите я махнат.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР