Фотокапан, който от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)

...
Фотокапан, който от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)
Коментари Харесай

Фотокапан засне хиляди кадри как семейство скални орли се грижи за малкото си

Фотокапан, който от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) са инсталирали през юни в гнездо на скален орел с малко в Източните Родопи, е снимал 8200 фотоси за 24 дни през предишния месец, оповестиха от природозащитната организация.

Целта на фотокапана е дълготрайно да се изследва триумфа на типа във връзка с гнезденето, като непрекъснато изниква и доста друга любопитна информация. Към днешна дата се допуска, че дребният скален орел е на към 64 дни, са споделили от Българско дружество за защита на птиците за Българска телеграфна агенция.

 Екоминистерството разгласи още две предпазени територии Екоминистерството разгласи още две предпазени територии

Уточнява се, че са снимани 93 носения на клони за създаване на гнездото (основно със зелени листа, които пазят от паразити и насекоми), 52 носения на плячка (предимно сухоземни костенурки) и 26 почиствания на гнездото от хранителни останки. Чрез фотокапана мъжката и женската птица елементарно могат да бъдат разпознавани - мъжката е с по-светло оперение.

От Българско дружество за защита на птиците също така показват, че скалният орел е индикаторен тип за нелегално потребление на отрова против хищници, изключително през зимата.

" Дейностите по мониторинга на типа подкрепят и опазването на лешоядите в България, с които споделят сходни местообитания. Сравнително хомогенното му разпространяване в планините оказва помощ да разберем кои региони се нуждаят от нараснало внимание ", разясняват още от природозащитната организация.

В България скалният орел се среща във високите елементи на планините, най-вече в Централна и Западна Стара планина, Рила, Пирин, Родопите, Осогово. Отделни двойки гнездят и в по-ниски региони като Източните Родопи и Източна Стара планина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР