Форумът Sofia Numismatic School обедини млади изследователи и световноизвестни учени

...
Форумът Sofia Numismatic School обедини млади изследователи и световноизвестни учени
Коментари Харесай

София бе домакин на първото училище по нумизматика в България

Форумът Sofia Numismatic School сплоти млади откриватели и световноизвестни учени в региона на нумизматиката
  Между 12 и 16 септември 2023 година в София се организира първото в историята на България учебно заведение по нумизматика. В Sofia Numismatic School взеха присъединяване 16 млади откриватели и 9 световноизвестни лектори - учени с експертиза в региона на нумизматиката от няколко европейски страни, измежду които Белгия, България, Германия, Гърция, Румъния и други С първото си домакинство на сходен конгрес София се подрежда измежду международните центрове на нумизматични изследвания като: Виена, Рим и Атина, където такива учебни заведения са институционализирани още през предишните епохи. В подтекста на общоевропейските процеси на консолидация и съдействие, Sofia Numismatic Schoolсъздаде скъпа опция да се открият и развият трайни и устойчиви връзки сред научно просветителните среди и младите откриватели от разнообразни общности.

Сред водещите учени, които се включиха като лектори в качеството си на международни откриватели и преподаватели, са: акад. Франсоа дьо Калатай, проф. дин Иля Прокопов, проф. дин Диляна Ботева, доцент Валентина Григорова-Генчева - основател и началник на единствения по рода си в България във Fibank, профилиран за покупко-продажби с благородни метали, капиталови съвещания и нумизматични експертизи, доцент Владимир Столба, доцент Юлия Цветкова, доктор Улрике Петер, доктор Николай Шаранков. доктор Лили Грозданова. Всеки от тях изнесе профилиран курс за до придобиване или повишение на нумизматичната експертиза на обучаемите.

Участниците в учебното заведение по нумизматика имаха опция да работят с монети от археологически разкопки от сбирките на Археологическите музеи в Септември и Хисаря, както и да видят последните резултати от археологическите изследвания през лято 2023 в емпориона Пистирос – показани от доктор Емил Нанков и в термите на античния Диоклецианополис (съвременния град Хисаря), извършени под управлението на доцент Митко Маджаров, шеф на Археологическия музей в Хисаря. В рамките на този неповторим семинар откривателите посетиха и тракийската гробница при Старосел, чиито изследвания в продължение на няколко години бяха подпомагани финансово от Първа капиталова банка.

Домакин и уредник на събитието беше Исторически факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, чийто сътрудник е Първа капиталова банка. Реализацията на форума бе подкрепена от план BG05М2ОР001-1.001-0001 „ Изграждане и развиване на Център за върхови достижения „ Наследство БГ “, план SUMMIT по контракт BG-RRP-2.004-0008, план „ Древна Тракия в числа “ № КП-06-Н50/3 от 30.11.2020, финансиран от ФНИ, проект  BGR1024508 HFST Ancient Coins Counterfeits Scientific Network, както и със съдействието и гостоприемството на Археологически музей „ Проф. Мечислав Домарадски “, Септември и Археологически музей, Хисаря.

Повече информация за първото нумизматично учебно заведение в България можете да видите на:
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР