Форумът Каменният поток на времето стана общност от съмишленици, още

...
Форумът Каменният поток на времето стана общност от съмишленици, още
Коментари Харесай

Италия ни помага да превърнем Брацигово в център за реставрация

Форумът " Каменният поток на времето " стана общественост от съидейници, още две издания до края на годината Изненадахме дипломат Джузепина Дзара с каменен бюст на Данте, споделя арх. Десислава Димитрова в особено изявление за в. " СТАНДАРТ "
 

За трета поредна година Камара на архитектите в България Регионална гилдия София Област, Община Брацигово и Камарата на строителите провеждат огромния архитектурен конгрес " Брацигово - Каменният поток на времето ". Това огромно събитие е част от 7-дневна стратегия в града, отдадена на недвижимото културно завещание, традициите, архитектурата и изкуствата.
-->
Патронажът тази година е на Министерство на културата. Какво се случи на форума? " Стандарт " потърси за изявление неговият подстрекател и главен мотор арх. Десислава Димитрова от Камара на архитектите в България Регионална гилдия София Област.

 

- Арх. Димитрова, с всяка минала година конгрес " Брацигово - каменният поток на времето " става все по-мащабно събитие, разкажете ни малко повече за акцентите в тазгодишното издание, което се организира под патронажа на Министерство на културата в България.

- За първи път тази година включихме тематиката за археологията, като изначална и значима за културното ни завещание. Откриването направихме в Регионалния исторически музей в Пазарджик, където особено единствено за един ден бе експонирано неповторимото тракийско богатство от с. Равногор, Община Брацигово. 

Събитието бе приветствано персонално от зам.- министъра на културата арх. Чавдар Георгиев, от регионалния шеф на Пазарджик по това време Трендафил Величков, кмета на Брацигово госпожа Надежда Казакова, шефа на РИМ Пазарджик господин Борис Хаджийски, ръководителя на Камара на архитектите в България арх. Владимир Милков, на КАБ РК София Област арх. Борислав Владимиров, ръководителя на КСБ инж. Илиян Терзиев, шефа на Конфиндустрия България госпожа Мила Ненова, шефа на НИНКН арх. Петър Петров и ръководителя на САБ арх. Петър Диков.

На идващия ден, 27 юни, в читалище " Васил Петлешков " в Брацигово бяха открити три изложения. Едната бе основана особено за форума от арх. Белин Моллов, представяща в пана с негови акварелни картини 30 емблематични здания на недвижимото ни културно завещание, отдадени на обучение и просвета. Другите две изложения бяха италиански - отдадени на актуалното изкуство и гостуваща галерия на ЕURAC, представяща положителните образци за енергийна успеваемост на недвижимо културно завещание в Европа.

- Във форума участваха и деца...

- Да. Сред вдъхновяващата атмосфера на едно от най-красивите читалища в България и впечатляващите изложения се изнесоха над 20 лекции на български и италиански архитекти, инженери и реставратори. Всички лекции и събития са видеозаснети и ще бъдат качени и налични на уеб страницата на Форума www.forum-bratsigovo.bg и уеб страницата на КАБ www.kab.bg. Отбелязани бяха и две специфични годишнини - 100 години от рождението на арх. Пейо Бербенлиев и 130 години от рождението на арх. Христо Пеев. Разкази за тяхното творчество и дело показаха възпитаници от компетентност " Архитектурна реституция, специалност Техник-реставратор " на ПГ АСГ " Арх. Камен Петков ", Пловдив, които получиха преиздадената книгата " Брациговските майстори строители ".

- Посланичката на Италия Джузепина Дзара изрази своята поддръжка към събитието. Вие с какво я изненадахте?

- На третия ден от форума посланичката на Италия в България, Нейно превъзходителство Джузепина Дзара, направи публична аудиенция и одобрение към уредниците на събитието. Тя изрази подготвеност за съдействие по други идни начинания, свързани с културно-историческото завещание. В чест на италианското партньорство към събитието тази година тя бе посрещната с каменен бюст на Данте Алигиери, направен в Каменоделското учебно заведение в Кунино.

- Четири  на практика работилници бяха част от програмата на събитието. Какви бяха те?

- Първата бе проява по каменоделство на възпитаници и преподаватели от Кунино и акад. Цвятко Сиромашки.

Втората работилница беше еднодневна и бе отдадена на " Глинени, варови мазилки и конопобетон ". Като доста значимо алегорично значение за нея бе, че тя се организира на 1 юли точно в постройката на някогашния строителен колеж в града, която не се употребява към този момент толкоз години. Тя бе водена от арх. Георги Георгиев и Димитър Михайлов.

Третото практическо занятие бе живописен акварелен пленер в Музея на Брациговската архитектурно строителна школа - Попови къщи. Под управлението на арх. Белин Моллов, дружно рисуваха акварелни картини на музея архитекти, инженери, урбанисти и жители. Изкуството би трябвало да сближава хората от разнообразни специалности.

Четвъртата значима практическа задача бе отдадена на децата. Специално проведена детска архитектурна работилница, в която участниците осъществиха макети на своята мечтана " Учебна стая на бъдещето ".

- Както всяка година най-важният акцент в програмата на форума бе формалната кръгла маса, която тази година засягаше тематиката " Ревитализация и енергийна успеваемост на постройките със статут на недвижимо културно завещание ". Какви проблеми обсъждахте?

- На нея с изключение на профилираните тематики, проблеми и вероятности при обновяването на здания монументи на културата, бе официализирано и италианското партньорство в плана за основаване на Международен център за архитектурно строителна реституция посредством КОНФИНДУСТРИЯ БЪЛГАРИЯ.

Форумът приключи с театрално изкуство на гостуваща италианска натрупа от Венеция. Тя бе по покана на Италианския културен институт и със съдействието на Конфиндустрия България.

- Каква е повода в програмата да има толкоз разнообразни събития - по едно и също време професионални и културни?

- Основната задача на този конгрес е основаване на Международен център за архитектурно строителна реституция в постройката на някогашния строителен колеж в града, който да приготвя екипи от архитекти, инженери, реставратори и реализатори в съответни профилирани действия. Но най-важното за културно-историческото ни завещание е, че то би трябвало да сплотява всички, започвайки от децата, жителите и стигнем до обединяването на експерти. Изкуствата и  архитектурата не трябва да се разделят, а да са се възприемат като едно и да се допълват.

- По един всяка година ли възнамерявате да вършиме?

- Всъщност, от уредниците и сътрудниците на този конгрес се превърнахме в една общественост от съидейници и дейностите, които планираме не съумяваме да съберем единствено в едно издание на форума. За тази година предвиждаме и още много сателитни събития под името на " Брацигово - каменният поток на времето " през септември и октомври. А изложбата на арх. Белин Моллов, основана за форума към този момент има покана за посещение в още няколко града на страната ни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР