Флорентинският златар Томазо Пестели е бил изгонен от ателието си,

...
Флорентинският златар Томазо Пестели е бил изгонен от ателието си,
Коментари Харесай

Масовият туризъм в историческия център на Флоренция убива занаятчийството

Флорентинският златар Томазо Пестели е бил изпъден от ателието си, с цел да освободи място за първокласен хотел, трансформирайки се в следващата жертва на всеобщия туризъм в тосканския град, който съгласно мнозина е напът да загуби душата си.

Призивите за незабавни дейности за запазване на центъра на града, който е част от Световното културно завещание на ЮНЕСКО, станаха все по интензивни през последния месец след шокиращото изказване на немската директорка на влиятелната Галерия на Академията Сесили Холберг, съгласно която Флоренция се е трансформирала в " лека жена ".

Около 1,5 милиона туристи са посетили това украшение на изкуството и на архитектурата единствено през летните месеци на предходната година, което е напредък с 6,6 на 100 по отношение на миналата година, а все по-голям брой магазинчета и жилища са се трансформирали в заведения за бързо хранене и места за настаняване в " Еърбиенби " (Airbnb).

" Работим от 1908 година Ако се отървете от нас и от доста други като нас, вие отнемате част от душата на града ", декларира разпалено Томазо Пестели, чийто татко, дядо и прародител са били златари преди него.

55-годишният Пестели е съумял да откри наоколо друго малко ателие, само че доста други занаятчии не са имали този късмет.

Средната цена на жилищните наеми във Флоренция е скочила с 42 на 100 сред 2016 и 2023 година, а броят на жилищата, предлагани чрез платформата " Еърбиенби " е повишен от към 6000 до близо 15 000, съгласно формалните данни. Дори през февруари туристите се редят на опашка пред катедралата и се тълпят към Давид на Микеланджело.

С прогонването на жителите и изгубването на обичайните магазини " Флоренция е напът да се трансформира в празна кутия ", счита той.

За Елена Белини, на 47 години, която продава произведения на локални създатели, неналичието на поданици освен постепенно убива живота в квартала, само че и води със себе си нарастване на престъпността, най-много на кражбите с щурм.

На витрината на една бижутерия е написано " Флоренция умира "

Тосканската столица не е единствената с сходна орис.

Венеция и други пренаселени дестинации като Чинкуе Тере в северозападната част на страната също регистрират отлив на поданици поради астрономическите цени на наемите и нашествието на магазините за сувенири.

Докато Венеция опитва с входна такса, която туристите, посещаващи града за ден, би трябвало да платят, с цел да влязат през високия сезон, общинският съвет на Флоренция започва акция за привличане на туристи отвън центъра.

Хората търсят от ден на ден направления, " основани върху преживяването " и общината се пробва да разпространява други обекти от исторически и живописен интерес, свързани с проучването на природата и гастрономията, съобщи пред Агенция Франс Прес заместник-кметът Алесия Бетини.

Броят на посетителите на близките села, дворци и абатства е повишен с 4,5 на 100 през януари, а броят на туристите, които се насочат по Пътя на боговете, който пресича Апенините до Болоня, е повишен с 22 на 100 предходната година.

Общинският съвет се постара също да освободи жилища за локалното население и да не разреши нов скок на цените на наемите. Мярката, призната през октомври, планува също и данъчни облекчения за притежателите, които се връщат към нормалните наеми.

Въпреки възбраната към 10 занаятчии са в развой на изпъждане от ателиетата им, ситуирани наоколо до Понте Векио в границите на план за развиване на туризма.

" Флорентинската златарска традиция е напът да се срине много бързо ", споделя Томазо Пестели.

На няколко пресечки оттова Габриеле Мазели, президент на Асоциацията на историческите компании във Флоренция, рисува ръчно позлатена рамка, а редици с блестящо оцветени буркани и прахове, са подредени на рафтовете зад него.

Голямо разпятие виси на стената, а наоколо реставратор се пробва да върне блясъка на развалена картина.

" Хората идват във Флоренция за качествени артикули, създадени ръчно с огромно усърдие ", съобщи 58-годишният Габриеле Мазели. " Ако една компания е принудена да затвори, то това визира цялата индустриална верига. Цяла една галактика изчезва вечно ", добави той.

Другата Флоренция

Когато споделяме,че Флоренция е обсадена от туристи, това е правилно единствено за историческия център. Когато приказваме за столицата на Тоскана, би трябвало безусловно да уточним, че има две Флоренции - едната е тази на зоната под егидата на ЮНЕСКО, която туристите претърпяват и възприемат, а другата е отвън стените на историческия център. В своята целокупност Флоренция е туристически град, само че от икономическа позиция обаче не е. Това прецизира Никола Шиклоне, шеф на Регионалния стопански институт на Тоскана, представен от " Фиренце тудей ".

Приносът на туризма към брутния вътрешен артикул е количествена оценка, която зависи от периметъра - в Тоскана е 12 на 100, а във Флоренция - 8 на 100, които на процедура идват единствено от историческия център.

" В историческия център магазините, питейните заведения, заведенията за хранене, сладоледжийниците, услугите по настаняване са 40 на 100 от дейностите и 57 на 100 от чиновниците. Извън историческия център тези браншове не обгръщат повече от 26 на 100 от дейностите и 23 на 100 от чиновниците. Така че е повече от явна поляризацията на концентрацията в историческия център на града и другата Флоренция, която някак си остава отвън светлините на прожекторите, а и на всеобщия туризъм.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР