Финландия е в групата на лидерите в две световни класации

...
Финландия е в групата на лидерите в две световни класации
Коментари Харесай

Училищните стрелби опровергават мита за “щастлива Финландия”

Финландия е в групата на водачите в две международни ранглисти по едно и също време - като най-щастлива страна на планетата и като страна с чудесно приблизително обучение. Но същинската стойност на тези рейтинги ненадейно беше разкрита от закононарушение в едно от локалните учебни заведения, което надалеч не беше единственото по рода си. За какво става дума?

Онзи ден Финландия беше шокирана от трагична вест. Имаше пукотевица в главно учебно заведение във Вантаа: един е погубен, двама са тежко ранени. И килърът (името му към момента не се съобщава), и жертвите са дванадесетгодишни възпитаници от шести клас. Можем да кажем, че е огромен шанс броят на жертвите да не надвиши три – в това учебно заведение учат стотици възпитаници и преподават десетки учители.

Полицията задържа килъра по-късно - не е оказал опозиция. У него е намерено огнестрелно оръжие, което е на негов родственик. Всички участници в трагичния случай са учили в един клас. Стрелбата във Вантаа не е емоционален акт - младият палач деликатно е възнамерявал закононарушението си. Както самият той разказал пред полицията, претекстът за закононарушението е директно обвързван с издевателството, на който е бил подложен в учебно заведение. Юношата се опитал да убеди чиновниците на реда, че е взел револвера от обезсърчение. „ В телефона и компютъра, конфискувани от обвинения, бяха открити материали, които поддържат тази версия “, сподели ръководителят на следствието Марко Сярка.

Кървава хроника на закононарушенията на финландски възпитаници и студенти

Сегашната пукотевица във финландско образователно заведение обаче не е първата и не е най-кървавата. И по този начин, преди 15 години, на 7 септември 2007 година, 18-годишният Пека-Ерик Аувинен простреля шестима възпитаници, здравна сестра и шефа на просветителната институция в учебно заведение в град Йокела, рани още дванадесет души и по-късно се самоуби. Аувинен бил удивен от мизантропските хрумвания и в последна сметка решил да ги приложи на процедура.

Трябва да се означи, че ден преди стрелбата в учебно заведение бъдещият палач разгласява видео в “Ютюб ”, в което предизвестява за желанието си - в него той се назовава „ инструмент на естествения асортимент “ и „ дух на стихия “. Видеото обаче не притегля ничие внимание в точния момент. Извънредната обстановка в Йокела обаче накара полицията да се разсъни - на 9 и 11 ноември чиновниците на реда задържаха други двама възпитаници, които имаха намерение да повторят „ подвига “ на Аувинен.

Но по-късно полицията още веднъж изпадна в предходния си ступор и пропусна нова покруса. На 23 септември 2008 година 22-годишният студент от колежа “Каухайоки ” Юхани Саари откри огън в учебното заведение си и хвърли домашно приготвени коктейли “Молотов ”. Той умъртви девет възпитаници и един преподавател, а по-късно и себе си. По-късно полицията откри, че Саари (като Аувинен, сред другото) е бил унизен в учебно заведение и години по-късно решил да отмъсти на всеки, който му попадне. Саари е възнамерявал закононарушението си в продължение на пет години и интензивно се подготвял за него - придобил оръжие, подобрил уменията си за пукотевица.

Минаха няколко години - и 18-годишният Ееро Самули Хилтунен, легнал на покрива на ресторант в центъра на “Хивинка ”, откри огън по минувачите с ловна пушка. Преди полицията да го усмири, той простреля двама и рани седем. По време на следствието Хилтунен сподели, че е почитател на снайпериста Симо Хайха, участник в съветско-финландската война от 1939-1940 година, а също по този начин се придържа към дяснорадикални хрумвания. Той беше приет за вменяем и наказан на пожизнен затвор.

И най-после, на 1 октомври 2019 година 25-годишният студент от Професионалния лицей в Куопио Джоел Ото Аукусти Марин атакува свои състуденти с мачете в ръце. Той насече до гибел един възпитаник и рани други девет души. По време на следствието се оказа, че състуденти се подигравали на тихия и смотан Марин за наднорменото му тегло - по този начин той им се отплатил.

Нещо повече, кървавият случай във Вантаа рискува да не стане първата пукотевица в учебно заведение във Финландия през 2024 година - в случай че полицията най-малко един път не беше поела отговорностите си отговорно и предотврати идното закононарушение. Друг нападател, за който все още се оповестява единствено че е малолетен, възнамерявал да нападна едно от учебните заведения в град Вират, както и локалното полицейско ръководство. Полицията е получила информация, която им е разрешила да се " намеси в ранните стадии на закононарушението ".

Свикнали сме с обстоятелството, че учебните стрелби се случват постоянно в една доста огромна страна във връзка с популацията и доста неповторима страна във връзка с оръжията - Съединените щати. Но за такава дребна, мирна и провинциална страна като Финландия, протичащото се наподобява доста по-тревожно.

Образователната система се проваля

Сега във Финландия естествено спорят кой е отговорен и какво да вършат. Така Ани Пятиля, водещ експерт в услугата „ В обществените мрежи за вас “, счита, че децата и юношите получават смарт телефон в ръцете си прекомерно рано. Според финландски психолози, когато младеж получи телефон с достъп до интернет, той получава и достъп до принудително наличие, което може да го тласне към антисоциално държание.

Наистина има сензационни случаи, когато финландски деца, биещи своите връстници и им се подиграват, записват процеса на видео - и по-късно го разгласяват в интернет.

Почти всеки младеж знае запаси, където може да гледа порно видеоклипове, видеоклипове с разнообразни типове свирепост и да поддържа връзка с други деца за това по какъв начин „ вярно “ да унижават и тормозят съученици.

В последна сметка обаче е елементарно да се стигне до извода, че не е отговорен интернет, а известната финландска просветителна система, наричана една от най-хубавите в света. Тя не понася контакт с действителността. Оказва се, че във финландските просветителни институции случаите на учебен тормоз и оскърбление на „ слаби хора “ са чести.

Предполага се, че това може да има и етнически нюанси. През последните години страната одобри доста мигранти и бежанци - и техните деца, обединявайки се в " етнически общности ", малтретират децата от главната етническа група. В резултат на това афектираните хващат оръжието. Красноречив образец е, че едно от девойките, които неотдавна бяха ранени от стрелец в учебно заведение във Вантаа, има косовски генезис.

Правителствено изследване от 2023 г. показа, че към 8% от финландските възпитаници са постоянно жертви на тормоз - което, поради броя на децата в класовете, значи, че във всяко едно от тях има обект на ненавист от съученици. И тази наклонност се разраства. Освен това започнаха да се провеждат курсове за учители за самозащита против нападателни възпитаници.

Премиерът Петери Орпо разгласи, че се приготвя закон за ограничение на потреблението на мобилни устройства в учебните заведения. Орпо също се съгласи с концепцията на детския омбудсман Елина Пекаринен, която предложи основаването на „ хибридни “ просветителни институции за „ нападателни деца, склонни към саморазрушително държание и принуждение “. Според премиера " има деца, които не могат да бъдат в едно учебно заведение с други връстници ". Така за първи път финландското държавно управление призна мащаба на протичащото се и този мащаб постанова основаването на специфични учебни заведения за млади нарушители.

Но в допълнение към мита, че финландското обучение е извънредно, учебните стрелби дискредитират и различен мит за Финландия – като най-щастливата страна. Суоми неотдавна беше разгласен за подобен за седма поредна година в съответната ранглиста. Как може една страна да бъде толкоз щастлива, в която учениците постоянно се убиват между тях поради тормоз от съученици?

Пред нас е още един образец за това по какъв начин избрани рейтинги, описващи водачеството на западните страни в избрани области, в действителност са идеологически стимулирана машинация. А същинската картина се разкрива вследствие на някакво извънредно събитие или закононарушение - както в тази ситуация със стрелбата в учебно заведение във Вантаа.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед11631Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед5474Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед29817Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед24467Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед71561Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед551558Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181264Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед139824Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед124750Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед120240Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев  Array.author_name
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР