Финансовият резултат на Централна кооперативна банка АД в края на

...
Финансовият резултат на Централна кооперативна банка АД в края на
Коментари Харесай

Повишените разходи свиват консолидираната печалба на ЦКБ

Финансовият резултат на " Централна кооперативна банка " АД в края на първото полугодие е консолидирана чиста облага в размер на 12.04 млн. лева Спрямо същия интервал на предходната година тя понижава с 42.87 на 100, демонстрират числата в междинния счетоводен доклад на кредитната институция.

Банковата група на консолидирана основа включва компанията майка " ЦКБ " АД и следените от нея дъщерни сдружения - " Централна кооперативна банка " - Скопие (87.35% от капитала й), и ръководещото сдружение " ЦКБ асетс мениджмънт " ЕАД с дял от 100% от акциите й.

От банката регистрират нарастване при консолидирания чист приход от лихви с към шест милиона лв. – до 62.37 млн. лв.. Заедно с него и чистите доходи от такси и комисиони бележат покачване - до 54.50 милиона лв. по отношение на 27.56 млн. лв. година по-рано.

Разходите по активността на групата в края на второто тримесечие нарастват с 15.17 на 100 на годишна база и са достигнали до 77.67 млн. лв..

Към края на юни балансовата стойност на активите на групата ЦКБ е в размер на 7.76 милиарда лв.. Спрямо интервала сред януари-март те понижават с 0.44%, прецизират от банката. На годишна база обаче активите се усилват.

Размерът на предоставените заеми и задатъци на клиенти се усилва до 42.29% от общите активи на групата при 41.33% през първото тримесечие и 41.04% преди година.

Общата стойност на отговорностите на ЦКБ на консолидирана основа е 7.14 милиарда лв., като нарастването на годишна база, само че има спад по отношение на края на март. Основната част от отговорностите - над 98%, са към жители, предприятия и нефинансови институции, като от банката оповестяват за растеж на годишна база, само че има спад по отношение на първото тримесечие.

Заедно с това, групата поддържа постоянна конструкция на привлечените средства, която й разрешава самостоятелност от външно финансиране по време на флуктуации на финансовите пазари.

„ Централна кооперативна банка “ има лиценз за осъществяване на банкова активност, като даването на заеми и и гаранции е част от нормалната й активност. Същото важи и за „ ЦКБ “ АД – Скопие, заемите се отпускат, а гаранциите се издават единствено при съществуване на задоволителна обезпеченост.

Основен акционер в банката е " Химимпорт " АД, който директно и посредством други свързани с него компании, управлява 83.34 на 100 от капитала на кредитната институция. Към края на второто тримесечие членовете на Управителния и Надзорния съвет на ЦКБ не са имали акции на банката, която ръководят.

Цените на акциите на " Централна кооперативна банка " през тази година устойчиво вървят нагоре. От януари насам те се покачиха от 1.07 лв. до 1.69 лв. за един брой. Това пък прави оценка ЦКБ на 214 849 649 лв. пазарна капитализация. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР