Финансовият анализатор Деян Василев разкри какво трябва да знаем за

...
Финансовият анализатор Деян Василев разкри какво трябва да знаем за
Коментари Харесай

Финансов анализатор разкри какво трябва да знаем за базовите банкови такси

Финансовият анализатор Деян Василев разкри какво би трябвало да знаем за базовите банкови такси

С приемането на бюджета депутатите утвърдиха основаване на платежна сметка по съществени интервенции, от която гратис да се теглят и да се получават пари. 

Още през септември всички банки би трябвало да оферират сметка без такси, по която жителите да получават пенсии, заплати, стипендии и пенсии. Условието е в тези сметки да няма други преводи.

Сметката за съществени интервенции ще се обслужва гратис, когато по нея постъпват и се съхраняват заплати.

Важно е да се означи, че такси за изтегляне няма да се удържат единствено, когато банкоматът е благосъстоятелност на банката, на която сме клиенти.

" На 24 юли от Асоциацията на банките разгласиха решение за хора, получаващи минимална заплата по банков път, да няма такси, само че единствено от банкомата на банката, която е издала картата. Има неясноти при гласуването за всички трудови хонорари по банков път. До 1 септември ще би трябвало да се прецизират някои неща ", разяснява финансовият анализатор Деян Василев.

Той акцентира, че банките през последните години са нараснали другите такси, в това число и при изтегляне от личен банкомат.

" Трябва да изсветляваме стопанската система, за всички ли хора да са безвъзмездни - безразсъдно е, това са частни сдружения, има дотации за дадени групи хора, това не беше премислено. Непрактично е да се следи паричния поток - банките би трябвало да стават служители на реда - " хоп тук влязоха 2 лева от някъде и би трябвало да платиш такса ", даде образец финансовият анализатор.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че задачата на базовата сметка е таксите да са рационални. Негова инспекция е посочила, че банките към момента не са наясно за разпоредбите за въвеждане на такава базова сметка, упованията му са да има предели по месечните обороти в нея.

" Ще завоюват банките, които излязат намерено - премислят услугите и дават по-голяма досегаемост. Може би пенсии, обществени помощи, стипендии - да са в такива базови сметки. Ако получаваш 800 лева и таксата е 30-40 лева - това е голяма сума. Първоначалната концепция на европейската инструкция е ориентирана към обществено слабите ", съобщи Деян Василев.

Финансовият анализатор предвижда и придвижването на лихвите по заемите. Очакванията му са да се усилят с по-малко от прогнозите за есента.

" Последната статистика демонстрира гладко увеличение на лихвите на срочните депозити, това ще докара до увеличение на лихвите по заемите - новоотпуснати и остарели - с до четвърт или половин % ", сподели Василев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР