Филмът 20 дни в Мариупол, режисиран от украинския журналист Мстислав

...
Филмът 20 дни в Мариупол, режисиран от украинския журналист Мстислав
Коментари Харесай

Първи Оскар за Украйна: „20 дни в Мариупол“ е с приз за документално кино

Филмът " 20 дни в Мариупол ", режисиран от украинския публицист Мстислав Чернов, завоюва " Оскар " за най-хубав документален филм на 96-ите награди.

Документалният филм наблюдава съветската блокада на Мариупол в Донецка област през погледа на Чернов и неговия екип в първите седмици на пълномащабната съветска инвазия. Това е първият украински филм, изработен от украински режисьор, който е отличен с " Оскар ".

Чернов показа в този показателен миг за украинското кино, че му се желае трагичните събития в никакъв случай да не са се случвали, да не е трябвало да документира боевете в Мариупол, съобщи БГНЕС.

„ Иска ми се в никакъв случай да не бях правил този филм. Искам да мога да разменя това с Русия в никакъв случай да не нападна Украйна, в никакъв случай да не окупира нашите градове. “ - сподели още той, като добави, че би желал Русия да не е убивала десетки хиляди негови съграждани.

Чернов е украински фотограф, фотожурналист и режисьор, който работи за Асошиейтед прес, когато Русия стартира своята война против Украйна.

Документалният филм " 20 дни в Мариупол " включва 30 часа фрагменти, снимани от Чернов и неговите сътрудници в Мариупол, преди екипът да напусне обсадения град. Чернов и сътрудника му от АП Василиса Степаненко идват в града един час преди пълномащабното съветско навлизане на 24 февруари.

От премиерата си през януари 2023 година „ 20 дни в Мариупол “ завоюва награди на публиката на филмовия фестивал Сънданс, Международния фестивал на документалния филм в Амстердам, Канадския фестивал на документалните филми Hot Docs и DocuDaysUA.

Руската многомесечна блокада на Мариупол сред февруари и май трансформира пристанищния град в руини и умъртви десетки хиляди цивилни.

„ Киното образува мемоари, а спомените – история “, сподели в края на словото си Чернов, представен от Униан.
" Благодаря на Украйна. Слава на Украйна! " - приключи той.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР