Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай в сблъсък с филипински

...
Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай в сблъсък с филипински
Коментари Харесай

Южнокитайско море: Китайската брегова охрана удари филипински кораб, казва Манила

Филипините упрекнаха бреговата защита на Китай в конфликт с филипински транспортен съд за доставки в Южнокитайско море

Филипинският транспортен съд беше на път в неделя към филипински аванпост във Втория Томас Шол, където напрежението ескалира през последните седмици.

Манила сподели, че " рисковите блокиращи маневри " на Пекин са заплашили сигурността на филипинския екипаж.

Въпреки това Китай сподели, че Филипините " съзнателно са се раздвижили до неприятности ".

Китайски и филипински кораби рутинно си играят на котка и мишка към плитчината, до момента в който шепа филипински бойци са на аванпоста, зарязан и разпадащ се военноморски транспортен съд, изискват месечни дажби.

Но филипинските управляващи споделят, че Китай е станал по-агресивен, откогато президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши встъпи в служба през юни 2022 година и търси по-тесни военни връзки с Вашингтон, основният противник на Пекин за въздействие в богатото на запаси и стратегическо море.

BBC вижда, че китайски кораби блокират филипинските лодки за доставки Преследване на котка и мишка с Китай в горещо оспорвано море

Във втори случай също покрай Second Thomas Shoal в неделя филипинските управляващи споделиха, че транспортен съд на китайската милиция се е блъснал в транспортен съд на филипинската брегова защита.

Втори продоволствен транспортен съд съумя да доближи до филипинския пост в плитчината, сподели Манила.

Пекин претендира за съвсем цялото Южнокитайско море, в това число Спратли, където се намира втората Томасова плитчина. Претенциите му към морето се припокриват с претенциите на други страни, в това число Филипините и Виетнам.

През 2016 година интернационален трибунал в Хага постанови, че голямото море на Китай претенциите нямаха съображение, действайки по случай, издигнат от Манила. Пекин отхвърли да го признае.

Какво съставлява разногласието за Южнокитайско море?
Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР