Филипините анулират договора за закупуване на 16 хеликоптера Ми-17 от

...
Филипините анулират договора за закупуване на 16 хеликоптера Ми-17 от
Коментари Харесай

Манила отряза Москва! Отказаха покупката на руските хеликоптери

Филипините анулират контракта за закупуване на 16 хеликоптера Ми-17 от Русия и се готвят да " стартират разговор " с Москва в тази връзка, заяви Арсенио Андолонг, представител на Министерството на националната защита на страната. По думите му " анулацията на плана от предходната администрация " се дължи на " промени в целите, провокирани от световните политически събития ".

" Министерството на националната защита публично приключва контракта с съветската компания Sovtekhnoexport LLC за доставка на 16 тежки хеликоптера Ми-17 за филипинските военновъздушни сили ", се споделя в изказване на министерството, оповестено на уеб страницата му. " Подготвяме се да стартираме дипломатически разговор с съветската страна по въпросите, свързани с анулацията на плана ", добави служителят.

В края на юли някогашният министър на националната защита на Филипините Делфин Лорензана съобщи, че филипинското държавно управление е решило да не купува съветски хеликоптери, опасявайки се от наказания на Съединени американски щати.

Договорът за Ми-17 беше подписан през ноември 2020 година, като първата партида хеликоптери се чака да дойде след 24 месеца. Първото заплащане по договорката на обща стойност 12,7 милиарда песос (243,4 млн. долара) беше осъществено през януари 2022 година На 10 март 2022 година Лорензана съобщи, че филипинските управляващи не възнамеряват да се откажат от покупката на Ми-17 поради обстановката в Украйна, и изрази мнение, че законът на Съединени американски щати няма да повлияе на договорката, защото първата вноска за хеликоптерите към този момент е платена. Сега обаче наподобява позицията е ревизирана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР