Фермерът Гасан Хасан и неговите работници се трудят неуморно, за

...
Фермерът Гасан Хасан и неговите работници се трудят неуморно, за
Коментари Харесай

За да берат реколтата от маслини, фермерите в Южен Ливан смело се поддават на израелския огън

Фермерът Гасан Хасан и неговите служащи се трудят неуморно, с цел да берат реколтата от маслини в нивите покрай южната граница на Ливан, без да бъдат обезпокоени от околните израелски бомбардировки и бръмченето на самолети за наблюдаване. < /p>

Бирането на маслини е главен източник на приходи за селяните, само че тази година сезонът съответства с трансграничния продан сред израелските войски и подкрепяната от Иран Хизбула, до момента в който войната Израел-Хамас бушува в Газа. Съобщава се, че в обмена са взели участие и бригадите Касам на Хамас и бригадите Ал Кудс на Палестинския ислямски джихад.

„ Самолети кръжат над главите ни през деня и нощем, до момента в който работим, карайки служащите да се тревожат. Понякога са толкоз уплашени, че си потеглят “, сподели Хасан, на към 50 години, който бере зелени и лилави маслини покрай град Хасбая.

„ Тази година не наподобява на предходните “, добави той.

Докато говореше, един от служащите му получи вест, че селото му е било ударено от бомбардировка. Спирайки работа, той трескаво се опитваше да се обади на родственици с треперещи ръце. Когато чу, че всички са в сигурност, въздъхна с облекчение, той се върна на работа.

Откакто бойци на Хамас нахлуха през границата с Газа на 7 октомври, убивайки 1400 души, израелските военни самолети бомбардират палестинската територия, убивайки близо 10 000.

Насилието също по този начин провокира вълна от вълнения по израелско-ливанската граница.

Най-малко 63 души са били убити в Ливан, съгласно данни на AFP, най-вече бойци, само че също по този начин и петима цивилни. Осем бойци и цивилни бяха убити от израелската страна на границата.

Ескалиращата замяна на огън направи брането на маслини покрай границата изключително рисково. Но макар честите обстрели наоколо и непрекъснатото бръмчене на разследващи самолети, фермерите не са спрели да обработват земята си.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР