Културизъм, бързи коли и мизогиния: словашкият популист Роберт Фицо се завръща на власт

...
Фен на Владимир Путин и бързите коли, Роберт Фицо трябва
Коментари Харесай

Фен на Владимир Путин и бързите коли, Роберт Фицо трябва да се завърне като министър-председател на Словакия след парламентарните избори в събота. FRANCE 24 връща поглед назад към кариерата на политик, който беше свален от власт преди пет години, след като журналист беше убит за разкриване на корупция в правителството, и който използва популизъм и дезинформация, за да се издигне отново.

След предсрочните парламентарни избори в събота, 30 септември, проруският популист Робърт Фицо, 59, който се крие в продължение на пет години, трябва да се върне на бившия си пост като министър-председател на Словакия, ако успее да намери достатъчно съюзници, за да формира правителство.

С 99,98% от преброените бюлетини, лявоцентристката партия на Фицо, Посока-Социалдемокрация (Smer-SD), спечели 22,9% от гласовете, побеждавайки центристката партия Прогресивна Словакия (17,9%).

Избиран два пъти като министър-председател на тази източноевропейска страна с 5,4 милиона жители, Фицо измина дълъг път, след като бе принуден да подаде оставка през 2018 г. след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница.

Двойното убийство предизвика огромни антиправителствени протести с искане оставката на Фицо, след като убитият журналист разкри връзките между италианската мафия и Smer-SD в статия, публикувана посмъртно. Разследването на Куциак, което се съсредоточи върху Мария Троскова, бивш модел, която стана асистентка на Фико, разкри връзки между италиански бизнесмен, калабрийската мафия и Троскова, заплашвайки по този начин вътрешния кръг на Фико.

Бизнесменът милиардер Мариан Кочнер беше обвинен през 2019 г. в поръчването на убийството, преди да бъде . Други заподозрени обаче бяха осъдени, след като се признаха за виновни, включително стрелецът, бивш войник, който получи присъда от 23 години затвор.

Журналисти, наречени „проститутки“

По време на убийството Фицо вече беше известен с трудни отношения с пресата: повече от един път той публично описа словашките журналисти, които редовно обвиняваха правителството в корупция, като „идиотски хиени“ и „мръсни анти- Словашки проститутки".

Въпреки че през 2020 г. антикорупционна коалиция пое властта, Фицо успя да запази мястото си в парламента след оставката си.

Фико сега предпочита да избягва всякакво взаимодействие с пресата. Докато водеше кампания, той се обръщаше към своя електорат главно чрез видеоклипове, публикувани във Facebook, YouTube и Telegram – видеоклипове, които са сред най-популярните в Словакия – успявайки успешно да превърне дезинформацията в инструмент за кампания.

Словакия е залята от дезинформация преди парламентарните избори

Проучване, проведено през 2022 г. от мозъчния тръст Globsec, показа, че 54% от словаците са уязвими от фалшиви новини като конспирацията теория, че светът се управлява от тайни групи, които искат да установят тоталитарен „Нов световен ред“.

Бодибилдинг и бързи коли 

По улиците на столицата Братислава, плакатите на партията на Фицо обещават "стабилност, ред и благополучие", за които той твърди, че е гарант. В новия свят, който новоизбраният премиер обещава, мигрантите и ЛГБТ+ хората – целите на най-яростните му атаки – вече не са добре дошли.

„Със сигурност никога няма да бъда привърженик на това [ЛГБТ+ хората] да бъдат могат да се женят, както виждаме в други страни“, каза той на пресконференция наскоро, след като каза, че осиновяването от еднополови двойки, което не е възможно в Словакия, е „перверзия“.

Той е женен за адвокат с която има син. Според словашките медии двойката е разделена. Политикът – който харесва бързите коли, футбола и бодибилдинга – е открит за възхищението си от авторитарното управление на Владимир Путин, пише словашкият социолог Михал Васецка в книгата си „Фико: Обсебен от власт“.

Фико наскоро обяви, че ще да не разреши арестуването на Путин, който е обект на международна заповед за предполагаеми военни престъпления в Украйна, ако някога дойде в Словакия. Той също така обеща по време на предизборната си кампания да сложи край на военната помощ на Словакия за Украйна.

„Отношенията му с Русия са исторически определени от социалистическия девиз „Със Съветския съюз завинаги“, пише Васецка. Фицо, който е прекарал живота си в политическа шахматна дъска, започва кариерата си в Комунистическата партия, когато е адвокат.

През 1999 г. той напусна Партията на демократичната левица, политическия наследник на Комунистическата партия, за да основе своя собствена, Smer-SD. През 2006 г. тази партия спечели убедителна победа в парламента, катапултирайки Фицо до позицията на министър-председател две години след присъединяването на Словакия към ЕС.

След това Фицо формира коалиция с крайнодясната Словашка национална партия, която споделяше неговите анти- бежанска реторика и популистки пристрастия и повиши популярността си по време на световната финансова криза от 2007-2009 г., като отказа да наложи мерки за строги икономии.

По време на миграционната криза през 2015 г. в Европа той зае позиция срещу мигрантите, отказвайки да „създаде отделен мюсюлмански общност в Словакия" и критикувайки европейската квотна програма за разпределяне на бежанци.

"Американска курва"

Фико за първи път си създаде репутация на европейската сцена като представител на страната си в Европейски съд по правата на човека в Страсбург от 1994 до 2000 г.

След като преди това приветства приемането на еврото от Словакия като „историческо решение“, сега той открито атакува ЕС, НАТО и разкъсваната от война Украйна с надеждата да се обърне към крайно леви и крайнодесни избиратели.

Във истината си, той прави това по провокативен и мизогинистичен начин, след като направи словашкия президент своя изкупителна жертва в продължение на няколко години. Адвокатът по борба с корупцията, наричан „словашката Ерин Брокович“, стана президент на страната през 2019 г.  

Френският всекидневник описва в статия една от срещите на Фицо с Чапутова с ярки подробности. По време на честването на Деня на труда през май 2022 г. той нарече Чапутова „американска курва“. И "колкото повече курва е един човек, толкова по-известен става", каза той.

(С AFP)

Тази статия е преведена от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР