Федералният съвет – седемчленният орган на изпълнителна власт на алпийския

...
Федералният съвет – седемчленният орган на изпълнителна власт на алпийския
Коментари Харесай

Берн оряза бонуси за 60 млн. франка на мениджърите на “Креди Сюис”

Федералният съвет – седемчленният орган на изпълнителна власт на алпийския оазис, заяви публично на 5 април, че е инструктирал финансовото министерство да канцелира напълно или да редуцира с една втора или една четвърт спомагателните хонорари за предходната година на най-високите три равнища на мениджмънт на “Креди Сюис ”, а също да изследва дали към този момент изплатените суми могат да бъдат възобновени.

 

Напълно ще се анулират бонусите на членовете на изпълнителния ръб, 50% редукция ще има за мениджърите на първото равнище след него и 25% – за идващите две равнища. Общото количество на “загубените ” награди е към 50-60 млн. франка.

 

Мярката се вкарва откакто швейцарските управляващи проведоха в средата на март продажбата на затъналия в съществени проблеми (в резултат на мощния отлив на депозити и срив на цените на акциите) народен заемодател на по-едрия му съперник “Ю Би Ес груп ” за 3 милиарда шв. франка. Два дни след оповестението на договорката държавното управление сподели, че краткотрайно анулира изплащането на награди на чиновниците на “Креди Сюис ”.

 

Допълнителните хонорари на банковите мениджъри ще бъдат анулирани или понижени през тази година. Ръководството на “Ю Би Ес ” се надява да завърши с поглъщането през идните месеци.

 

Спасителната акция за “Креди Сюис ”, която е измежду 30-е банки, определяни като “важни за системата ” в международен мащаб, поставя завършек на няколкото проблематични години на кавги и загуби и на опасенията, че тя може да банкрутира и да провокира следващата финансова рецесия след колапса на двете среднокалибрени американски кредитори SVB и “Сигнъчър бенк ”.

 

Според швейцарския закон за банките Федералният съвет може да постанова ограничения на редовно значимите банки, в случай че те са получили държавна помощ от федералните фондове. Берн се задейства след общественото неодобрение против спомагателните хонорари в “Креди Сюис ”, макар държавните “инжекции ” в размер на съвсем 260 милиарда франка под формата на финансиране и предоставени гаранции.

 

 На последното годишно общо заседание на погълнатата банка, извършено на 4 април, акционерите също се оповестиха срещу изплащането на
бонуси на изпълнителния съвет и на борда на шефовете, които де факто имат виновност за банковия неуспех.

 

В годишният доклад на “Креди Сюис ”, оповестен през април, към този момент бе обявено, че висшият банков мениджмънт няма да вземе награди за 2022-а. А пулът от
бонуси за съвсем 50 хиляди чиновници на кредитора е бил понижен от 2.76 милиарда франка на 635 млн. франка поради спада на пазарната оценка на банковите акции.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР