Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър

...
Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър
Коментари Харесай

Джон Суини ще бъде първи министър на Шотландия

Фаворитът за водач на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия е Джон Суини, който се чака да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без опозиция, откакто единственият му евентуален противник отдръпна номинацията си в последния миг.

В неделя ветеранът националист Греъм Маккормик, който намерено подлага на критика шотландското държавно управление, разгласи, че си е обезпечил номинация. По-късно обаче заяви, че е решил да не продължава и вместо това ще поддържа Суини.

Проведен бил " дълъг и потребен диалог " сред Суини и Маккормик, по време на който двамата се съгласили с " провокациите, пред които са изправени Шотландската национална партия, държавното управление и хората ". Това значи, че Джон Суини би трябвало да бъде определен за водач на партията и респективно първи министър, защото срокът за номинации изтича по обед в понеделник, а е съвсем 100 % несъмнено, че различен претендент няма.

60-годишният Джон Суини към този момент е бил водач на шотландските националисти сред 2000 и 2004 година. В неделя той допусна, че възобновяване на Шотландската национална партия може да се забави, в случай че различен претендент влезе в лидерската конкуренция, макар че сподели, че ще се ангажира с вътрешнопартийната народна власт.
Хамза Юсаф подаде оставка след 13 месеца на поста  Хамза Юсаф. Снимка АП/БТА
До рецесията се стигна откакто се провали съглашението сред Шотландската национална партия и Зелените за подялбата на властта.  Решението на Хамза да приключи съглашението разгневи Зелените и се появи въпросът дали той ще има задоволително поддръжка, с цел да управлява държавно управление на малцинството.

Хамза Юсаф подаде оставка единствено 13 месеца откакто завоюва конкуренцията за правоприемник на Никола Стърджън. Така той стана първият водач от етническо малцинство на децентрализирано държавно управление в Обединеното кралство и първият мохамеданин, оглавил огромна партия в Обединеното кралство. Роден е в семейство на пакистански имигранти в Глазгоу.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР