Фаталният участък на Струма е проектиран по правилник от 2000

...
Фаталният участък на Струма е проектиран по правилник от 2000
Коментари Харесай

Строител на Струма: Маркировката на мястото на катастрофата с кристали Сваровски

Фаталният сектор на " Струма " е планиран по устав от 2000 година, който дава отговор на условията. Габаритите му са за автомагистрала - 11,50 м на платно. Участъкът е с доста високо качество. Маркировката, която правихме тогава, бе кристали Сваровски, с цел да издържи по-дълго. Това съобщи пред някогашният ръководител на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев, който е бил механически шеф на група от компании, изпълняващи този план.

 Инж. Мирослав Мазнев
Инж. Мирослав Мазнев
Кадър: БТВ

" При сектора " съществуват разнообразни проблеми, които приказват за неговото узаконявани и въвеждане в употреба, защото строителството стартира, когато отчуждителните процедури не са дефинитивно завършили ", сподели Мазнев.

" Участъкът на автомагистрала " Струма " е приключен през 2007 година с Акт 15. По същото време беше приключен сектора Чирпан - Стара Загора. Знаете какво е неговото положение. Този път продължава да работи доста добре. Един от проблемите, които преодоляхме при строителството на сектора, е във връзка с материалите, влагани в структурата на пътя. За износващия слой закупихме материал, който беше три пъти по-скъп, в сравнение с естествените кариери ни предлагаха ", съобщи Мазнев.

По думите му задачата да се купят три пъти по-скъпо материали е била да се покаже качество, защото " за нас това беше първата автомагистрала, ще бъде с доста положително качество ".

Инж. Мазнев сподели още, че полагането е направено без фуга и всичко това е дало своите резултати.

" Съгласно нормативните условия, това са към този момент 15 години, механически се постановат да се създадат спомагателни напластявания, с цел да се обезпечи доста дълга употреба. Съгласно строителните правила пътят е изпълнен на високо равнище ", добави Мазнев.

" Мантинелата, която виждам, е тази, която на времето ние сме поставили. Там злополука поради мантинелата не е имало ", разяснява Мазнев, който означи, че тогава мястото е построено съгласно тогавашните нормативни условия, само че от две години има други условия.

Според него, в случай че има проблеми с пътя, те са свързани с поддръжката на трасето. Инж. Мазнев счита, че проблем има единствено при пътното строителство, където са публичните средства, само че не и при жилищното, тъй като там господства частният бизнес. По думите му страната е абдикирала от пътния бранш.

Инцидентът стана в дребните часове на 23 ноември, откакто македонски рейс, пътуващ от Турция към Северна Македония, се възпламени и изгоря на 31-ия километър на автомагистрала " Струма ". Седем индивида се избавиха, а 45 починаха. Сред тях 12 деца, от които и близнаци на 4 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР