Фараоновата мравка, известна още като домашна мравка, е постоянен спътник

...
Фараоновата мравка, известна още като домашна мравка, е постоянен спътник
Коментари Харесай

Фараонова Мравка

Фараоновата мравка, известна още като домашна мравка, е непрекъснат сателит на хората, защото е намерила задоволително комфорт в живота в жилищата на индивида, които я пазят от капризите на времето и не се постанова да взе участие в построяването на комплицирани мравуняци.

История на Фараонова мравка

Когато са в гората, мравките се хранят с други инсекти и унищожават вредители, само че когато живеят в дома на индивида, тези инсекти основават много неприятности на хората. Допреди 200 години жителите на европейските градове даже не знаели за съществуването на този тип насекомо. В средата на XIX век обстановката внезапно се трансформирала, защото Фараоновата мравка пристигнала в Европа благодарение на търговски кораби. Така Фараоновата мравка почнала заселването си по цялата планета с помощта на развиването на превоза.

Днес Фараоновата марка е известна на всички континенти като едно от най досадните и мъчно за избиване насекомо. Името на Фараоновата мравка е било измислено от фамозния биолог Карл Линей. Той нарекъл този тип мравка Фараонова, тъй като считал, че тъкмо това творение е било в дъното на едно от библейските санкции на египтяните. Всъщност родината на Фараоновата мравка не е Африка, както се е считало дълго време, а Индия. Но и когато този факт е станал явен, името на това насекомо не било променено.

Характеристика на Фараоновата мравка

Фараоновата мравка е жълтеникава на цвят, с лек червеникав нюанс. Семейството на Фараоновата мравка се състои от няколко царици, които снасят яйца, мъжкари, които са с криле, а също по този начин женски мравки, които са стерилни, защото функционалността им е на служащи. Освен това в фамилията са включени и какавидите, ларвите и яйцата на мравките. Средното население на мравуняк от Фараонови мравки е от 400 до 5000 бройки. При удобни условия броят на жителите може да доближи до 300 000 мравки. Царицата е най-голямата от всички мравки в мравуняка - дължината на тялото ѝ стига до 4 милиметра. Мравката работничка е не по-дълга от 2 милиметра и половина. Мъжкарите са малко по-големи от мравките служащи. Мъжкарите са черни на цвят за разлика от служащите които са жълти.

Хранене на Фараоновата мравка

Когато се заселят в човешкото жилище, Фараоновите мравки предизвикват доста неприятности. Те се хранят с млечни артикули, месо и месни артикули, самун, захар. В положение са да се хранят със сапун, паста за зъби и други сходни артикули. Обичат мед и сладко. Фараоновите мравки нанасят огромна щета на музеите, в които се съхраняват сбирки от инсекти, защото ги унищожават. Интересен факт е, че Фараоновите мравки могат да не се хранят до 8 месеца. Фараоновата мравка на процедура е всеядна, като избира сладките храни. Но също по този начин тя може да се храни със сирене, мъртви инсекти, мърша, кръв.

Размножаване на Фараонова мравка

За целия си живот царицата може да снесе от 450 до 1000 яйца. Ако има задоволителна мокрота на въздуха, яйцата се развиват към една седмица. Ларвите се развиват 20 дни, а по-късно се трансформират в какавиди, и в тази фаза са 10 дни. Целият цикъл на развиване от яйце до възрастен образец протича за към месец според от температурата и влажността. Този развой може да се проточи до 45 дни. Работничките живеят 10 седмици, мъжкарите живеят към месец, а царицата живее 10 месеца. За разлика от множеството мравки, при които размножаването е зависещо от избран сезон, Фараоновите мравки се развъждат непрекъснато.

Любопитни обстоятелства за Фараонова мравка

Въпреки съществуването на криле при някои от мравките, те в никакъв случай не летят. Интересен факт е, че от време на време част от мравките се отделя от общата група, с цел да направи нов мравуняк. Тогава част от работничките взимат ларви и какавиди и дружно с една от цариците се реалокират на ново място. Причина за сходно държание може да е пренаселване на мравуняка, както и култивиране на помещението с инсектицидни препарати. Също по този начин причина за сходно пренасяне може да е изключване на парното в леден сезон. Новите заселници постоянно остават в контакт със старите си родственици от главния мравуняк. Между тях може да се прави замяна на храна, замяна работнички и даже замяна на ларви и какавиди. Интересен факт е, че Фараоновите мравки от разнообразни мравуняци не водят война в никакъв случай между тях за територия, както вършат дивите им събратя. Фараоновите мравки са в положение да се обединят и да провеждат голяма колония, която се състои от милиони работнички и хиляди царици.

 Мравки

Фараоновата мравка елементарно се е приспособила към живота в градски условия. Тя е показала невероятна досетливост при избора си на място за. Фараоновата мравка има потребност от мрачевина, топлота и мокрота. Тя не строим мравуняци. За основаване на по този начин наречения мравуняк на Фараоновите мравки е задоволителна дребна дупка в монумента на постройка, която се отоплява през зимата. Също по този начин Фараоновите мравки употребяват цепнатини сред тухли или под паркета. Често мравуняците на Фараоновите мравки се намират в картонени кутии, които рядко се употребяват, както и в рядко употребявани мебели. Фараоновата мравка обича да живее в кухня, магазин за хранителни артикули, склад, защото там има огромно количество храна за нея.

Където и да се намира мравунякът на Фараоновата мравка, тя постоянно ще го откри. Интересен факт е, че Фараоновата мравка маркира със специфична миризма пътя, по който минава, с цел да може елементарно да се върне назад. Подобни пътеки с миризма могат да са дълги до няколкостотин метра. Малкият размер и мощните челюсти дават опция на тези инсекти да влязат съвсем на всички места и за тях найлоновите пликове не са бариера, защото елементарно ги прегризват.

Интересен факт е, че мравките работнички имат три отговорности - те намират храна, грижат се за яйцата, ларвите и какавидите, и охраняват мравуняка.

Когато би трябвало да се даде сигнал за паника, Фараоновата мравка излъчва специфични ароматни субстанции - феромони, които карат останалите от мравуняка да заемат отбранителна поза. В такива случаи Фараоновата мравка застава по този начин, че главата и гърдите ѝ се залепват за някаква повърхнина, а задната ѝ част се подвига нагоре. В края на тялото си Фараоновата мравка има жило - това е комплициран уред с мощно назъбено жило и отровна жлеза, която в миг на заплаха отделя една капчица отрова. Но това жило работи единствено върху инсекти, а не може да пробие човешка кожа. Затова при миризмата на човек Фараоновата мравка се пробва бързо да избяга. Когато една мравка отдели феромон за заплаха, всяка последваща също го прави и се получава мощна верижна реакция, чиято цел е да сигнализира всички мравки от мравуняка, че би трябвало да намират метод да се избавят.

Вреди от Фараонова мравка

Фараоновата мравка е доста рискова в лечебните заведения, защото придвижва разнообразни типове болести, като минава през превръзките, бинтовете и облеклата. Освен директните вреди, които нанася на запасите от хранителни артикули, Фараоновата мравка разнася бактерии и вируси. По този метод тя способства за развиването на доста заболявания. Сред тях са полиомиелит, стрептококови и стафилококови инфекции. Затова санитарните служби на доста страни търсят метод за битка с тези другояче миловидни инсекти, само че макар другите типове битка въпросът остава неуреден. Фараоновите мравки, както и хлебарките са извънредно устойчиви към доста типове инсектициди. Когато се употребява инсектицид, умира единствено част от мравките в мравуняка.

Царицата, ларвите, яйцата и какавидите нормално остават невредими. За да предпазите храната си от Фараонови мравки, добре е да я съхранявате в компактно затварящи се кутии и буркани. Ако желаете Фараоновата мравка да не се катери по шкафовете в кухнята и по масата, може да намажете ръбовете на вратите и крачетата на масата с вазелин.

Най-добрият метод обаче е да се откри мравуняка и да се унищожат всички мравки, които се намират в него, като се обработи непосредствено с инсектицид. Но намирането на мравуняк на Фараонови мравки е доста комплицирана задача. Трябва да се проследят мравките от мястото на хранене до мравуняка. Често мравките се скриват в отвор във вентилацията или в доста тясна пролука в стената, където няма по какъв начин да се проникне.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР