Фамилии окупират заверките за милиони, местят се в София с

...
Фамилии окупират заверките за милиони, местят се в София с
Коментари Харесай

Мафията на нотариусите

Фамилии окупират заверките за милиони, местят се в София с куриозни претекстове

Иван Мазнев от Горна Оряховица е дълготраен нотариус. В железничарския град има 6 негови сътрудници. Една от тях е брачната половинка му Ани. Работят в един офис. В Дулово обаче има двама нотариуси. Единият е Константин Костов. Другият е синът му Калин. Съвсем естествено, работят в един офис. Всички, които би трябвало да изповядат договорка или им е нужна легализация по различен мотив, посещават бащата и сина. Други няма. Подобно е ситуацията и в Самоков. Там има трима нотариуси. Двама от тях са съпрузи. Това са Спасимир Хаджиангелов и Магдалена Хаджиангелова. Това са оскъдна част от образците за фамилии в нотариалната активност. Има ги в цялата страна. Синове, дъщери, братя, сестри, братовчеди, съпрузи, кумове стават нотариуси, откакто техен родственик към този момент е влезнал в системата, написа „ Филтър “.

От години у нас се приказва за разнообразни мафии – строителна, застрахователна, на частните правосъдни реализатори, на юристите, на лекарите. Всички тези специалности обаче могат да се упражняват свободно след довеждане докрай на висше обучение. Но да станеш нотариус е мъчно и съвсем невероятно, в случай че нямаш здрави връзки и родственик, който към този момент е в системата. Затова отпорът при назначение на нови нотариуси е голям. 

В последните три месеца нотариусите се свързват с един воин от ъндърграунда, който бе погубен на 31 януари. Това е Мартин Божанов. Той носи прякора Нотариуса, само че в никакъв случай не е бил подобен и даже няма юридическо обучение. Известен е с това название от 20 години. Още от края на 90-те години стартира да се занимава с имотни измами. С хора от Министерство на вътрешните работи и други държавни структури търси самотни хора, които имат скъпи парцели в центъра на София.

Сключва предварителни контракти с тях зад тила на наследниците им за оскъдни суми. По тази линия се сближава със скандалния нотариус Слави Крашевски, който е прочут със слабостта си към алкохола и следствията против него за имотни измами.

Двамата работят години наред, а Божанов даже е упрекнат и съден за кражбата на едно от делата против Крашевски. По-късно е оневинен. Това е един от образците за директната връзка на имотната мафия с нотариусите, без които това е невероятно. Пипалата на нотариусите са на всички места. Те са съпруги, мъже, деца и други родственици на депутати, съдии, прокурори, висши държавни служители. На пръсти се броят тези, които са задържани и упреквани от 25 година насам, когато бе закрит държавният нотариат и тази активност мина в частни ръце.

Оттогава имат лобита в Народното събрание, изпълнителната власт и правосъдната система, които не разрешават навлизането на инцидентни хора там.

В петък се случи нещо, което юристите чакаха дълго. Служебният министър на правораздаването Мария Павлова разгласи конкурс за 52 нови места за нотариуси, който адвокати от цялата страна чакат повече от 15 месеца. Всъщност той бе разгласен от предния длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков още през 2023 година, януари. Тогава обаче срещна отпор от нотариуси в цялата страна, множеството от които са с родственици, които правят същата активност. Те пуснаха тъжба против заповедта първо в Административния съд, който я отхвърли. След това във Върховния административен съд, който направи същото и заповедта на Крум Зарков за състезанието влезе в действие през декември 2023 година по време на постоянния кабинет на Денков. Правосъдният министър Атанас Славов обаче по този начин и не го разгласи цели пет месеца и даже беше подготвил прекратяването му. В същото време Славов оказа помощ на три млади нотариуски да проработят в София. Едната работи в Лов, втората в Хасково, а третата в Пазарджик. 

Дори от Камарата на нотариусите се възмутиха от заповедта на Славов, тъй като са написали негативни мнения.

Да спечелиш конкурс в София е съвсем невероятно.

Затова доближени на настоящи нотариуси или претенденти с връзки по високите етажи на властта аплайват за места в провинцията с вероятността министърът на правораздаването да почете молбите им да ги реалокира по-късно. 

Такъв е казусът с една от преместените от Атанас Славов.

Теодора Трифонова е показала, че е разведена, а някогашният ѝ брачен партньор не е склонен детето им да живее с нея в Лом. Това е единствено един от триковете, които се употребяват от нотариуси, които са спечелили местата за работа в провинцията, само че другояче са от София. Другата преместена е щерка на столичен нотариус, който бе забъркан в абсурда със промяната на собствеността на асансьорния цех „ Изамет “ на Илия Златанов. Той е предприемачът, който разкри кръга за въздействие в правосъдната система, наименуван „ Осемте джуджета “.

Често деца и други родственици на настоящи нотариуси печелят състезания в провинцията, където конкуренцията не е толкоз огромна. Там и по-ниска оценка е задоволителна. Публична загадка е, че за София състезанията са нагласени и е съвсем невероятно инцидентен правист да завоюва. След като детето на нотариуса отиде в Крумовград да вземем за пример, родителят постоянно се отхвърля от специалността си и мястото му в София заема наследникът.

В взаимозависимост от това кой е министърът на правораздаването, доста от така наречен селски нотариуси, родени в София, показват медицински документи, че се нуждаят от лекуване и би трябвало да бъдат покрай фамилията си. Така молбите им за пренасяне в столицата се почитат.

Министърът също по този начин може да откаже. Това обаче не е краят на процедурата. Заповедта му може да се апелира в съда, където също има лоби на нотариусите и не е невероятно да се повлияе на решенията. Така да вземем за пример един от четиримата нотариуси в Панагюрище е желал пренасяне в София наскоро. Мотивите му са повече от странни. Не можел повече да живее там, тъй като имало малко хора, с трайна наклонност към намаляването им, а това означавало, че ще има по-малко работа и по-ниски приходи. 

Той показва още, че на последния извършен народен конкурс през 2018 година били назначени двама нотариуси вместо един и това не разрешило да разгърне активността си. Освен това в Панагюрище  имало двама остарели нотариуси, които са локални и хората ги познавали и предпочитали техните услуги. А той трябвало да пътува всеки ден от София и имал повече разноски. Положението му се влошило около пандемията, войната в Украйна довела до инфлация, която се отразила на приходите му. 

Друга нотариуска от провинцията пък желала да работи в София, тъй като постоянно била там и се грижела за внука си.

Източник: narod.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР