Ей заради такива вкусни сармички постите са любимото ни време

...
Ей заради такива вкусни сармички постите са любимото ни време
Коментари Харесай

Постни зелеви сарми с гъби и праз

Ей поради такива вкусни сармички постите са обичаното ни време от годината

Необходими Продукти

● гъби - 300 г
● праз - 3 - 4 стръка
● ориз - 2 ч.ч.
● кисело зеле
● олио
● сол
● черен пипер
● червен пипер
● чубрица

Начин на подготвяне

Гъбите се измиват, поставят се в тенджера с вода и се поставят да заврат на котлона. От момента, в който заврат, ги дръжте 10 минути на котлона да може да излезе цялата вода и чернилка от тях. Когато са подготвени, ги извадете от водата, поизчакайте да не са толкоз горещи и ги нарежете на доста ситно.

Празът, също като гъбите, се реже на доста ситно. В тенджера с олио слагате нарязания праз да се задушава на не доста мощен котлон. Когато омекне празът, прибавете към него гъбите и ги задушавайте за към още 10 минути.

През това време може да си измиете ориза, с цел да махнете непотребното нишесте от него. Към към този момент задушените гъби с праз прибавете две-три чаени лъжици червен пипер и разбъркайте за 1 минута. Не махайте тенджерата от котлона, а продължете, като към сместа прибавите ориза и вода, като тяхното съответствие е 1:1 т.е. 2 чаши ориз към 2 чаши вода.

Разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън, като прибавите сол, черен пипер и малко чубрица на усет. Когато съвсем изври водата от ориза, само че към момента има малко вода в него, го махнете от котлона и покрийте с похлупак. Оризът ще си поеме остатъчната вода, до момента в който е още парещ.

Докато чакате оризовата примес да се охлади, може да си приготвите зелевите листа за сармите.

И по този начин - оризът е подготвен, зелевите листа са подготвени и вие би трябвало да сте подготвени за огромното стесняване. Няма да изяснявам по какъв начин се вият сарми, щом се захващате с тази рецепта, би трябвало да знаете, а в случай че не, ви искам триумф. Заредете се с самообладание и с усмивка, тъй като ви подсигурявам, че вашите старания ще се възнаградят от фамилията ви за вкусното ядене.

Зелевите сармички ги подреждайте в тенджерата като войничета, както споделяше баба ми, другояче при варенето на сармите те ще се разпаднат. Намазнете хубаво тенджерата и най-отдолу сложете ситно нарязано кисело зеле, с цел да не загорят сърмите.

Когато към този момент сте завършили със свиването на постните зелеви сарми и те са подредени, цялостните тенджерата с вода съвсем до най-горния ред на сармите. По принцип вместо единствено вода може да сложите самата течност от зелето със вода, само че това зависи от солеността на зелето.

Ако не е толкоз солено, може да прибавите и от течността на самото зеле.

Отгоре заливате обилно с олио, защото зелевите сарми са постни и в случай че няма задоволително олио, ще станат сухи.

Така заредената тенджера с бойци (сарми) отива на котлона да се варят. Варят се на спокоен огън. След 30 минути от завирането ги проверете, вижте количеството на водата, изкарайте една сърма и проверете дали оризът се е сварил.

Ако не са подготвени, ги оставяте на котлона да къкрят до подготвеност и в случай че има потребност, прибавете още малко вода.

Бон Апети!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР