Европейският съюз се надява да финализира дълго отлаганата си търговска

...
Европейският съюз се надява да финализира дълго отлаганата си търговска
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: ЕС и Меркосур са близо до постигане на търговска сделка

Европейският съюз се надява да завърши дълго отлаганата си комерсиална договорка с южноамериканския търговски блок Меркосур най-късно до края на годината. Това разгласи нощес ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, която е на посещаване в Бразилия, с цел да се опита да задвижи още веднъж договорката за свободна търговия, предадоха международните организации.

След среща на фон дер Лайен с президента Луиз Инасио Лула да Силва, бразилският държавен глава разкритикува допълнение, добавено от Европейски Съюз към договорката. Тя бе замразена през 2019 година значително заради опасенията на Евросъюза по отношение на обезлесяването на Амазония.

Според Лула по този начин наречения спомагателен инструмент или в допълнение писмо към съглашението включва отговорности, които могат да доведат до наказания, в случай че не бъдат спазени.

" Предпоставката сред сътрудниците би трябвало да бъде взаимно доверие, а не съмнение ", съобщи бразилският президент на взаимна конференция с фон дер Лайен, представен от АП, съобщи Българска телеграфна агенция.

Европейският съюз чака отговора на Меркосур на предлагането към комерсиалната договорка да бъдат включени задължения за резистентност и ограничения срещу изменение на климата.

" Обсъждаме комерсиалната договорка към този момент две десетилетия. Сега най-сетне сме покрай финалната линия. Време е да я преминем ", сподели по-късно фон дер Лайен пред представители на бизнеса и дипломати.

Ръководителят на Еврокомисията и бразилският президент са се заели да сключат съглашението " допустимо най-скоро, най-късно до края на тази година ".

Фон дер Лайен похвали водачеството на Лула в региона на климата и проекта му да постави завършек на обезлесяването в Амазонка до края на десетилетието. Тя предложи 2 милиарда евро европейско финансиране за развиване на производството на зелен водород в Бразилия.

Преговарящите от Европейски Съюз и Меркосур би трябвало да се срещнат още веднъж в Буенос Айрес на 29-30 юни, като на срещата се чака страните от Южна Америка да създадат контрапредложение на Европейски Съюз. Бразилия се надява да отстрани всяка опция за наказания с аргумента, че Парижкото съглашение за климата слага доброволни цели.

Търговското обединяването Меркосур е основано през 1991 година от Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР