Европейският съюз няма задача да определя кой е прав и

...
Европейският съюз няма задача да определя кой е прав и
Коментари Харесай

Чехия и Словакия: ЕС не бива да става арбитър по исторически въпроси

Европейският съюз няма задача да дефинира кой е прав и кой е крив по въпроси, свързани с историята, езика и националната еднаквост, оповестиха Чехия и Словакия във връзка ветото на България против започването на договаряния със Северна Македония за участие в Европейски Съюз. В обща публикация за основаното в Брюксел електронно издание външните министри на двете страни Томаш Петричек и Иван Корчок обясниха през днешния ден за какво не поддържаха през декември план на умозаключение на Съвета на Европейски Съюз, в който България бе съумяла да вмъкне изречение за признание на " историческите истини " като условие за начало на договаряния с Европейски Съюз.

" За наша изненада бяхме избрани като смутители, които се пробват да усложнят целия развой ", пишат двамата министри, без да посочат кой им е залепил този етикет.  " Точно противоположното, бяхме принудени да се намесим за да предотвратим въвличанетто на процеса на разширение в исторически разногласия и превръщането на Европейски Съюз в съдия по тях ", изясняват те.

" Миналата есен бе отправено ново и прекомерно изненадващо искане  - да се трансформира Европейски Съюз в групов арбитър за исторически тълкования кое е вярно и неверно, кое е истина и неистина за стотици години история на Балканите. На всичко от горната страна в края на годината бе добавено искане да се разгласи тази присъда за публична част от критериите за присъединение към Европейски Съюз. Това би трансформирало Европейски Съюз в съдия по националните истории ", показват създателите на публикацията.

" Излиза, че Европейски Съюз ще би трябвало във всеки стадий от присъединителните договаряния да отсъжда за съгласуемост на историческите тълкования на едни страни с други ", считат двамата министри и прибавят:  " Неприемливо е вменяването на обвързване към Северна Македония да поправи твърдяните неправилни тълкования на историята ".

Авторите предизвестяват, че " такава неизясненост би била в услуга на националистическата и изолационистка реторика  у нашите съседи, което не би било в полза на Европейски Съюз и би провокирало рискови напрежения, в това число и спорове. Според тях присъединителният развой е задоволително комплициран, в него има доста условия и не трябва да се прибавят детайли, съдържащи предпоставки за тълкования и страсти. Отворените исторически въпроси би трябвало да се уреждат двустранно. Задачата не е лесна и краткосрочна. Знаем го от своя опит ", показват външните министри на Чехия и Словакия - двете страни, които живяха дружно като Чехословакия, само че след социализма се разделиха. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР