Европейският съюз може да забрани социалната мрежа Туитър от 25

...
Европейският съюз може да забрани социалната мрежа Туитър от 25
Коментари Харесай

ЕС забранява Туитър, ако не се подчини на новите правила за борба с дезинформацията

Европейският съюз може да забрани обществената мрежа Туитър от 25 август, в случай че нейното управление не съблюдава европейските условия във връзка с битката с дезинформацията. Това заяви в понеделник министърът - пратеник по цифровия преход и телекомуникациите на Франция Жан-Ноел Баро, представен от AFP.

" Туитър ще бъде неразрешен в Европейски Съюз, в случай че не съблюдава нашите правила ", съобщи министърът пратеник. " В края на лятото ще влязат в действие разпоредбите за обществените мрежи и пазарите, които допускат наложително модериране, унищожаване на незаконни материали, които им се рапортуват “.

Баро посочи, че ще има възбрана за ориентирана реклама към малолетни, както и " ангажимент за дейна битка с дезинформацията “. " Тоест ще е належащо да се дават доказателства [за надеждността на докладваната информация], при неналичието на които ще бъдат наложени доста съществени санкции, а в случай че случаят се повтори, възбрана за действия в Европейски Съюз. [Ако Туитър не съблюдава тези правила,] към този момент няма да е добре пристигнал в Европа “, съобщи министърът-делегат, " В допълнение към доброволния кодекс [на Европейски Съюз против дезинформацията онлайн], от 25 август ще влязат в действие правила, които ще задължат огромни платформи за битка с дезинформацията “.

Баро призна, че Туитър играе значима роля в публичния спор, само че изрази мнение, че дезинформацията, популяризирана в обществената мрежа, съставлява опасност за самия спор и европейската народна власт. Той акцентира, че Европейски Съюз няма да принуждава обществените мрежи и други цифрови платформи да носят отговорност за всички оповестени известия, тъй като " това е безсмислено и нарушава свободата на словото “. " Но ние ще пожелаваме от тях да подхващат избрани ограничения [...] Тоест, те ще би трябвало да отстранени противозаконните материали допустимо най-скоро, с цел да не популяризират дезинформация “, изясни Баро.

Заплахите на Европейска комисия против Туитър

В събота офисът на европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон излезе с изказване, заплашвайки да предприеме правни дейности против Илон Мъск за решението на Туитър да се отдръпна от по този начин наречения непринуден кодекс на Европейски Съюз против дезинформация онлайн. Еврокомисарят напомни, че според Закона за цифровите услуги от 25 август битката с дезинформацията в мрежата става наложителна.

През юни 2022 година Европейска комисия подписа с 34 онлайн организации обновен Кодекс за битка с дезинформацията. Сред подписалите са Мета, Google, Туитър, ТикТок, Майкрософт. В основата на документа е основаването на мрежа от фактчекъри, които ще получат на практика неограничени благоприятни условия за подбиране и изключване от онлайн средата на информация, която ще смятат за дезинформация. Актуализираната версия на Кодекса за битка с дезинформацията има за цел да отстрани дезинформацията от системите за предложение на рекламно наличие, да сътвори логаритми за разкриване на дезинформация и да даде усъвършенствани принадлежности за потребителите да етикетират наличието като дезинформация. Освен това Европейска комисия свърза кодекса със Закона за цифровите услуги (DSA), който разрешава на регулаторите в Европейски Съюз да постановат санкции на компании до 6% от общия им оборот.

Инфо: Агенция " Фокус "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР