Европейският парламент одобри временното политическо споразумение със Съвета относно актуализираните

...
Европейският парламент одобри временното политическо споразумение със Съвета относно актуализираните
Коментари Харесай

В България се внасят големи количества фалшифициран мед

Европейският парламент утвърди краткотрайното политическо съглашение със Съвета по отношение на обновените правила за наименованието, етикетирането и представянето на някои храни за закуска

Новите правила ще се борят с вноса на подправен мед от страни отвън Европейски Съюз посредством наложително и ясно очевидно етикетиране на страната на генезис. 

" В Европейски Съюз се популяризират големи количества подправен мед. Благодарение на натиска на пчеларите се стигна до това решение. Години наред искахме да се уточни какво е присъединяване на вносния мед. У нас той е от страни отвън Европейски Съюз - главно от Украйна, Китай, Турция и страните от Южна Америка. Вносът не е малко ", коментира Михаил Михайлов от Обединен български пчеларски съюз за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че страните от Европейски Съюз би трябвало да одобрят това предложение и то да се вкара. На етикетите ще би трябвало да се отбелязва страната на генезис.

" Ние желаеме освен това - да се показват количествата на задграничния мед. Да се знае съотношението. Малки количества първокласен български мед се смесват с огромни количества вносен мед. Влизат медове, които са обременени с пестициди и високо наличие на нездравословни субстанции. Внасят се и се смесват основно от преработвателните предприятия ", подчерта Михайлов в " България заран ".

Той чака да се стигне до обозначаване на процентното наличие на вносния мед.

Гостът посочи, че в дребните опаковки няма мед, а те са глюкозно-фруктозен артикул. Те са всичко друго, само че не и пчелен мед, настоя Михайлов.

Той добави, че медът се фалшифицира на 4 пункта - от производител, от преработвател, от търговец и от пчелари, които продават на крайния консуматор. 

" В цялата верига има прецизни наредби, които не се съблюдават. Нормативната ни уредба е доста добра, осъществяването куца. Няма задоволително ефикасен надзор от БАБХ. Те се оправдават с това, че нямат административен потенциал ", приключи Михайлов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР