Европейските служители все по-често издигат стени и провеждат разследвания на

...
Европейските служители все по-често издигат стени и провеждат разследвания на
Коментари Харесай

Политико: Европа не е близо до забрана на TikTok

Европейските чиновници все по-често издигат стени и организират следствия на китайските технологии. Миналата седмица следователи на Европейски Съюз нахлуха в холандските и полските офиси на Nuctech, производител на скенери за сигурност, и проверяваха държавни дотации, които биха му помогнали да понижи цената на европейските си съперници. Това навлизане бе в допълнение към неотдавнашните инспекции на държавната поддръжка на Китай за електрически автомобили, вятърни турбини и болнично съоръжение. Китайската компания Huawei от години е в полезрението на чиновниците по сигурността, написа " Политико ".

 

Но скорошните оферти, че Европа може да наложи обща възбрана на платформата за шерване на видеоклипове TikTok, надали ще се осъществят.

 

Председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен съобщи, че възбраната на TikTok в Европейски Съюз „ не е изключена “ по време на предизборния спор на POLITICO в понеделник, където тя беше водещият претендент на Европейската национална партия (ЕНП). Призивът ѝ получи внимателна поддръжка от нейния политически противник, водещия претендент на люксембургските социалисти Никола Шмит, който съобщи, че мнението му за възбраната на TikTok е „ много американско “.

Миналата седмица Съединените щати одобриха спорен закон, съгласно който притежателят на TikTok, основаната в Пекин Bytedance, би трябвало да продаде приложението или да бъде неразрешен в границите на една година.

 

В цяла Европа обаче гълъбите на TikTok към момента имат превъзходство над ястребите.

 

„ Аз съм срещу възбраната на TikTok “, съобщи пред POLITICO холандският народен представител от Зелените в Европейски Съюз Ким ван Спарентак, който взе участие в правенето на няколко значими софтуерни наръчника на Европейски Съюз, като да вземем за пример Закона за изкуствения разсъдък. „ Това е толкоз необичайно ръководство на признаците, че да забраниш една платформа, до момента в който другите платформи също го вършат “, сподели тя, добавяйки, че проблеми като дизайна на приложението TikTok, който съгласно критиците държи младежите залепени за телефоните им, участват и в Instagram и Фейсбук на Meta.

 

Заместник-председателят на Европейския парламент Дита Шаразонва, чешки демократичен политик, съобщи на събитие на POLITICO предишния месец, че „ ние сме в друга обстановка, в сравнение с в Съединени американски щати “, и добави: „ Ние осъзнахме тези провокации преди доста години и по тази причина имаме Закон за цифровите услуги, който задължава платформите да се държат по друг метод. “

 

Инструментариумът на Европейски Съюз не съдържа възбрана от вида на Съединени американски щати

 

Законодателите на Европейски Съюз прекараха по-голямата част от миналия мандат в правене на нови наръчници на Европейски Съюз, които дефинират по какъв начин платформи като TikTok би трябвало да наблюдават за нелегално наличие онлайн или които не разрешават избрани злоупотреби с господстващо състояние.

Само предходната седмица Европейската комисия към този момент предприе дейности против TikTok въз основа на един от тези наръчници - Закона за цифровите услуги. В резултат на това TikTok спря функционалността на приложението, която възнаграждаваше взаимоотношението с новостартиралото приложение TikTok Lite, заради опасенията на Европейски Съюз, че функционалността подхранва онлайн пристрастяването.

 

Платформи като TikTok могат да бъдат краткотрайно спрени по силата на Закона за цифровите технологии, само че мярката ще бъде употребена единствено като последна мярка при положение на съществени нарушавания на наличието на платформата - а не на опасения за националната сигурност, които са в основата на дейностите на Съединени американски щати и други страни против приложението.

 

Притесненията на чиновниците по сигурността са свързани с съмненията, че данните на TikTok могат да бъдат употребявани за шпионаж и да нарушават неприкосновеността на персоналния живот. Правителството на Съединени американски щати намерено показва опасенията си, че TikTok е евентуален китайски шпионски инструмент.

TikTok непрекъснато отхвърля да съставлява риск за сигурността. Тя не отговори на многочислените претенции за коментар за тази публикация в точния момент за издание.

В отговор на американската възбрана предходната седмица TikTok съобщи, че законът е „ противоконституционен “ и че ще го оспори в съда.

 

Опасенията за сигурността се разпространиха и в Европа. Миналата година Европейската комисия забрани TikTok на телефоните на чиновниците, както и редица страни членки на Европейски Съюз като Белгия, Нидерландия, Австрия, Швеция, Финландия и Ирландия.

 

Проблемът с предложенията за възбрана в целия Европейски Съюз обаче е, че блокът няма публично право на глас по въпросите на националната сигурност.

Предишните стъпки за угнетяване на китайския софтуерен колос Huawei демонстрираха по какъв начин вземането на решения в Европейски Съюз по въпросите на техническата сигурност лишава години дипломация и комплицирана плетеница от правила, които се ползват по друг метод в другите страни.

 

Забраната на TikTok евентуално ще се сблъска със същите спънки, както стана ясно от президента на Хърватия Зоран Миланович, който в сряда отхвърли забележките на фон дер Лайен и уточни, че страните от Европейски Съюз би трябвало да могат сами да вземат решение за възможна възбрана на приложението.

„ TikTok не значи нищо за мен, само че значи независимост за моите деца да го употребяват, в случай че желаят “, съобщи президентът Зоран Миланович, съгласно Index.hr. „ Защо би трябвало да го забраняваме в Хърватия, Унгария или Полша, в случай че не желаеме? “, добави той.

 

Германският канцлер Олаф Шолц се причисли към приложението през април. Френският президент Еманюел Макрон има огромна публика в приложението с 4,2 милиона почитатели.

 

Други водачи на Европейски Съюз също не наподобяват склонни към възбрана на TikTok, признавайки силата му като инструмент за политически акции.

 

Превод и редакция ФрогНюз

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР