Европейската комисия предупреди, че Сърбия и Косово рискуват да изгубят

...
Европейската комисия предупреди, че Сърбия и Косово рискуват да изгубят
Коментари Харесай

ЕС спира финансовата помощ за Сърбия и Косово от Плана за растеж при липса на диалог


Европейската комисия предизвести, че Сърбия и Косово рискуват да изгубят изгодите от европейския План за напредък на Западните Балкани. " Двете страни би трябвало да се ангажират градивно с нормализиране на връзките си, с цел да дават отговор на изискванията за финансиране от Плана за напредък, който беше признат неотдавна. Нормализирането на връзките е значително изискване за европейския път и за двете страни. Както Сърбия, по този начин и Косово рискуват да изгубят значима опция при липса на прогрес ", заяви пресслужбата на Европейската комисия.

Европейска комисия приканва за цялостно осъществяване на всички отговорности, произлизащи от Споразумението за пътя за нормализиране и от Анекса за осъществяване, както и всички предходни съглашения за разговор, както и включване в договарянията за всеобхватното съглашение за нормализиране на връзките.

Планът за напредък е най-амбициозният финансов пакет на Европейски Съюз за страните от Западните Балкани до момента. Той се състои от шест милиарда евро. Два милиарда ще бъдат предоставени под формата на безплатни средства, а останалите под формата на заеми с доста преференциален лихвен %. Пакетът беше показан през ноември 2023 година и публично признат предходната седмица.

Всяка страна бенефициент ще би трябвало да приготви стратегия за промени, която ще бъде съветвана, оценена и утвърдена от Комисията и, в случай че е належащо, от държавите-членки на Европейски Съюз.

Плащанията по Плана са предмет на строги условия. В рамките на този фонд това ще важи и за социално-икономическите промени.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР