Европейската комисия отпусна днес на Украйна втори транш в размер

...
Европейската комисия отпусна днес на Украйна втори транш в размер
Коментари Харесай

ЕК отпусна още €1,5 млрд. за Украйна

Европейската комисия отпусна през днешния ден на Украйна втори транш в размер на 1,5 милиарда евро от предопределеното за страната извънредно мостово финансиране.

То е резултат от позитивната оценка от страна на Европейска комисия на контрактуваните с управляващите в Киев политически условия, свързани с промените в региона на правосъдната система, битката против прането на пари, ръководството на обществените финанси, бизнес средата и селското стопанство, както и условията за докладване, с цел да се подсигурява транспарантното и дейно потребление на средствата.

Първият транш бе провиснал през март. Той бе в размер на 4,5 милиарда евро. Така до този момент ЕК е отпуснала на Украйна общо 6 милиарда евро за поддръжка на нейната маскрофинансова непоклатимост. Парите се изплащат след 1 март, когато в действие влезе Механизмът за Украйна.

„ Украйна носи огромна тежест на раменете си поради всички нас. Допълнителните 1,5 милиарда евро, които отпускаме през днешния ден, ще подсигуряват, че тя може да запази страната и действието на главните услуги за популацията, до момента в който се бори против агресора “, разяснява ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя чака страните членки (Съветът) на Европейски Съюз бързо да одобрят Плана за Украйна, препоръчан от Европейска комисия през юни 2023 година Така ще бъде открит пътят към постоянни и предсказуеми отпущания на суми по Механизма за Украйна на обща стойност 50 милиарда евро.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР