Европейската комисия обсъжда налагането на санкции за внос на втечнен

...
Европейската комисия обсъжда налагането на санкции за внос на втечнен
Коментари Харесай

Забраняват реекспорта на втечнен газ от Русия през ЕС

Европейската комисия разисква налагането на наказания за импорт на полутечен природен газ от Русия, заяви „ Политико “, като се базира на двама европейски дипломати.

Така за първи път Брюксел ще вземе на мушка съветския газов бранш.

Понастоящем Комисията приготвя 14-ия пакет наказания против Кремъл. Новите ограничения могат да включват ограничавания върху три съветски плана за полутечен газ и реекспорта на импортирано от Русия „ синьо гориво “ от пристанища в Европейски Съюз, настояват дипломатите.

Досега е наложена възбрана за износа от Русия на нефт по море и на въглища към Европейски Съюз. В Общността обаче не могат да реализират консенсус за ограничавания в газовия бранш. Причината е, че страни като Унгария не престават да са съществено подвластни от вноса от Русия.

Все отново Европейски Съюз понижи с близо две трети зависимостта си от съветския газ след началото на експанзията против Украйна през 2022 година Това стана след неочаквани прекъсвания на износа от съветска страна, само че и след диверсификация на доставките с такива от Норвегия и Съединени американски щати.

Втечненият газ от Русия е съставлявал една 5 на 100 от потреблението в целия Европейски съюз през 2023 година Блокът обаче е платил 8 милиарда евро на Москва за износа. Газът е пристигал по море най-вече във Франция, Испания и Белгия.

Новите оферти няма да съдържат възбрана за вноса на съветски полутечен природен газ в Европейски Съюз. По-скоро тя ще визира товари, идващи в Европейски Съюз, единствено с цел да поемат по-късно към други дестинации.

Постоянните представители на страните членки ще разискват въпроса при започване на юни, написа „ Политико “.
Ще стане ли „ Газпром “ спонсор на „ Ференцварош “?
И до момента в който Европейски Съюз разисква по какъв начин да се отърве от съветски газ, медии в Унгария оповестиха, че „ Газпром “ ще стане спонсор на най-популярния и най-силен локален футболен тим – „ Ференцварош “. Според в. „ Немзети спорт “, представен от Българска телеграфна агенция, договарянията са напреднали до такава степен, че проектодоговорът към този момент е квалифициран, тъй че има късмет да бъде реализирано публично съглашение сред страните през идващите седмици.

Унгарска журналистка напомни на представителя на Европейската комисия, че въпреки „ Газпром “ да не е в санкционния лист на Европейски Съюз, като огромна държавна компания той може да бъде считан за спонсор на войната в Украйна. 

„ Не разясняваме неща, за които нямаме характерна информация. Ще проверим “, сподели представителят на Европейска комисия Ерик Мамер.

„ Газпром “ беше главен спонсор на немския тим „ Шалке 04 “ от 2007 до 2022 година Компанията стана през 2012 година сътрудник на европейската футболна асоциация УЕФА и един от основните спонсори на Шампионската лига. Всички тези връзки бяха прекъснати през 2022 година поради нахлуването в Украйна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР