Европейската комисия (ЕК) ще прекрати наказателните процедури срещу Полша, свързани

...
Европейската комисия (ЕК) ще прекрати наказателните процедури срещу Полша, свързани
Коментари Харесай

Вече няма ясен риск. Брюксел спира наказателните процедури срещу Полша за върховенство на закона

Европейската комисия (ЕК) ще приключи наказателните процедури против Полша , свързани с върховенството на правото в страната. Това се споделя в известие на комисията от понеделник.

Новината идва, откакто в края на 2017 година Европейски Съюз стартира процедура по нарушавания на член 7 от Лисабонския контракт против Варшава поради неспазването на европейските демократични полезности. Това се случи, откакто управлявалата до края на 2023 година партия „ Право и правдивост “ предприе голям брой промени, които съгласно европейските институции застрашаваха независимостта на правосъдната система в страната.

Заради обстановката в Полша и Унгария през 2021 година беше признат нов механизъм за господство на закона, който беше привързан с бюджета на блока до 2027 година Сблъсъкът сред Брюксел и Варшава докара до блокирането на над 100 милиарда евро от европейските фондове, планувани за страната.

С идването на власт на проевропейското доста от определяните за проблеми от Европейска комисия промени в правосъдната система на страна бяха изменени.

„ Поздравявам премиера Доналд Туск и неговото държавно управление за това значимо достижение. Продължаващото възобновяване на ролята на върховенството на правото в Полша е ужасно достижение както на полския народ, по този начин и на Европейски Съюз като цяло “, сподели председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен .

В известието от комисията се споделя още, че поради подхванатите в последните месеци промени към този момент няма „ явен риск за съществено нарушаване на върховенството на закона “ в Полша.

Окoнчателното отдръпване на процедурата против Полша се чака да се случи на идващото съвещание на Европейския съвет.

Доналд Туск за повторно е министър председател на Полша. През 2001 година става един от създателите на новата центристка партия, „ Гражданска коалиция “ , а през 2003 година и неин водач. През 2007 година тя печели изборите и той става министър председател . Остава на поста 7 години, което го прави най-дълго управлявалия министър-председател в демократична Полша и първия избран отново. В този интервал на международна рецесия стопанската система бележи растеж от съвсем 20% - връх за Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР