Европейската комисия (ЕК) съобщи, че е одобрила схема от 40

...
Европейската комисия (ЕК) съобщи, че е одобрила схема от 40
Коментари Харесай

ЕК одобри 40 млн. евро за подпомагане на компании в Хърватия, преработващи селскостопански продукти


Европейската комисия (ЕК) заяви, че е одобрила скица от 40 милиона евро за подкрепяне на компании в Хърватия, преработващи селскостопански артикули в подтекста на войната на Русия против Украйна. Схемата беше утвърдена според Временната рамка за държавна помощ при рецесии, призната от Европейска комисия на 23 март 2022 година и променена на 20 юли 2022 година и на 28 октомври 2022 година, като признава, че стопанската система на Европейски Съюз изпитва съществени разтърсвания, оповестяват от Европейска комисия.

Съгласно схемата помощта ще бъде под формата на лимитирани количества помощ под формата на директни безплатни средства за компенсиране на фирмите за нарастването на разноските за енергийни източници, разнообразни от природен газ и електричество; и директни безплатни средства за спомагателните разноски, зародили заради сериозните нараствания на цените на природния газ и електрическата енергия. Целта на схемата е да смекчи въздействието на извънредно тежките нараствания на цените на силата върху фирмите, преработващи селскостопански артикули, които не могат да бъдат трансферирани на крайните консуматори или с които те не могат да се оправят, добавя Българска телеграфна агенция.

Комисията откри, че хърватската скица е в сходство с изискванията, посочени във краткотрайната рамка за спешни обстановки. По-специално, когато става дума за лимитирани суми на помощ, помощта няма да надвишава 2 милиона евро на компания. По отношение на помощта за спомагателни разноски, дължащи се на изключителни нараствания на цените на природния газ и електрическата енергия, общата помощ за компания няма да надвишава 50 % от допустимите разноски, до най-много 4 милиона евро. И при двете ограничения помощта ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2023 година Комисията стигна до заключението, че схемата е нужна, подобаваща и пропорционална за премахване на съществено разстройване в стопанската система на държава-членка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР