Евродепутатът от ВМРО организира онлайн конференция на тема Европейската стратегия

...
Евродепутатът от ВМРО организира онлайн конференция на тема Европейската стратегия
Коментари Харесай

Слабаков: Трябва да разработим нови методи за откриване и лечение на онкологичните заболявания

Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация провежда онлайн конференция на тематика „ Европейската тактика за битка с рака: дълготрайният резултат върху нашето здраве “
Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация и член на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Андрей Слабаков провежда онлайн конференция на тематика „ Европейската тактика за битка с рака: дълготрайният резултат върху нашето здраве “.

Събитието ще се организира от 10.30 часа в събота (27 ноември) и ще бъде излъчено на страницата на Слабаков във фейсбук, където може да задавате своите въпроси ().

Както е известно, Андрей Слабаков е заместник-координатор за ЕКР на Специална комисия за битка с рака, основана от Европейския парламент в резултат на извънредно обезпокоителен разбор за повишаване на случаите на онкологични болести през последните 20 години. Нейната цел е да изследва детайлно тематиката и да разгласява обстоен отчет с рекомендации, който да подкрепи Европейската комисия в работата ѝ по ограниченията, разказани в План за битка с рака до 2030 година, оповестен при започване на годината.

„ Трябва да подчертаваме мощно върху предварителната защита на ракови болести. В България и в доста други страни от Централна и Източна Европа доста постоянно болестта се открива късно, когато е извънредно мъчно за лекуване. Достъпът до прегледи и лекуване също е от голямо значение. Огромна част от популацията не живее в огромните градове и би трябвало да работим за насочването на средства към тях - за прегледи, експерти и лекуване. Необходимо е да използваме всички модерни канали за шерване на информация и да разработим нови способи за разкриване  и лекуване на онкологичните болести. Трябва да се работи и за превъзмогване на големите разлики в материалната база сред обособените страни “, споделя Слабаков.

Конференцията, проведена от българина, е една от последните полемики преди завършването на отчета към Европейската комисия. В нея ще вземат присъединяване Йоанна Копчинска - заместник-председател на Специалната комисия за битка с рака за ЕКР, Пиетро Фиоки - докладчик в сянка за ЕКР на Доклада по отношение на Плана на Европейски Съюз за битка с рака, Долорс Монсерат (Европейска национална партия) - докладчик на Европейския парламент по отношение на Стратегията на Европейски Съюз за фамацевтичната промишленост и медикаментите, проф. доктор Добрин Константинов – Началник на Клиника по детска кли­­нична хематология и онкология в УМБАЛ „ Царица Йоанна-ИСУЛ “ (София), доцент доктор Наталия Чилингирова – Началник на Клиника по ме­ди­цин­ска онкология към УМБАЛ " Сърце и мозък " (Плевен), представители на Министерството на здравеопазването и голям брой именити български експерти в региона на битката с онкологичните болести. Специален посетител ще бъде Ивана Катанео - заместник-председател на Онкологична платформа на Европейската федерация на фармацевтичните промишлености и асоциации.

След привършване на полемиките, докладчик на Европейския парламент за Плана на Европейски Съюз за битка с рака Вероник Трийе-Леноар (Обнови Европа) ще разгласява текст, като промените ще бъдат гласувани в Специалната комисия на 6 декември 2021 година След това наложеният отчет ще влезе в пленарната зала на Европейския парламент при започване на 2022 година за финално гласоподаване. Ако бъде признат, ще бъде изпратен на Европейската комисия и ще е формалната позиция на Европейския парламент по тематиката.

По данни на серия от изследвания преди рецесията с COVID-19, заболеваемостта от рак в Европа се усилва с към 50% - от 2,1 милиона до 3,1 милиона случая сред 1995 и 2018 година За същия интервал има близо 20% нарастване - от 1,2 милиона на 1,4 милиона смъртни случая от ракови болести. През 2020 година 2,7 млн. души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1,3 милиона души са умряли в следствие от раково заболяване. Здравните разноски, изразходвани за лекуване на рак са се удвоили от 52 милиарда евро на 103 милиарда евро в Европа сред 1995 и 2018 година

Онкологичните болести са втората съществена причина за смъртност в страните членки след сърдечно-съдовите болести. Очаква се през идващите десетилетия случаите на ракови болести да се усилят заради демографските промени, а съгласно Световната здравна организация сред 30 и 50% от всички случаи на ракови болести са предотвратими.

В България смъртността от ракови болести се усилва от по-малко от 200 случая на 100,000 индивида през 1995 година, на над 250 случая през 2018 година У нас шансът за оцеляване след множеството ракови заболявания се усъвършенства, само че продължава да бъде измежду най-ниските в Европейски Съюз, дружно с други страни от Източна Европа.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР