Евгени Минчев помогнал да разкрият престъплениетоКилърът ревнувал младата жена, която

...
Евгени Минчев помогнал да разкрият престъплениетоКилърът ревнувал младата жена, която
Коментари Харесай

Колега разстреля ватман и ватманка в трамваите им

Евгени Минчев оказал помощ да разкрият закононарушението
Килърът ревнувал младата жена, която го отблъснала

Следил влюбените, следил ги с бинокъл

Преди 22 години две убийства раздрусват София. Не единствено с жестокостта си, а и с жертвите, които са ватмани, убити напряко в трамваите, които карат. На 13 май 2000 година 23-годишният Лазар Колибаров е открит в кабината на последната спирка в кв. „ Хладилника “. Той е убит с 2 патрона. Няколко месеца по-късно в трамвай №9 ватманката Анита Методиева е гръмната в слепоочието. Убиецът я съблича гола и я хвърля в шахта в тунела на НДК. Ватманите в цяла София готвят митинг, има заплаха столицата да остане без превоз. Часове преди блокадата излиза наяве – техен сътрудник – 25-годишният Явор Христов, е създателят на двете жестоки убийства.

На 12 май 2000 година Лазар Колибаров се качва, както нормално, в трамвай №9. Предстои му следващата промяна, която за него ще се окаже последна. Малко след среднощ на 13 май сътрудниците му на вятъра го чакат да се прибере в депото в кв. „ Красно поляна “. Оттам пращат дежурен с автомобил да го откри някъде по трасето. Около 1.00 ч той се натъква на страшна панорама. Мотрисата е спряла на последната спирка в кв. „ Хладилника “, а ватманът лежи оцапан с кръв върху таблото на трамвая. Той е погубен с два патрона. Колегите му от цяла София се подвигат на митинг и желаят полицията да им подсигурява сигурност. Те напомнят десетки случаи на нападнати и бити ватмани, само че не са очаквали някой от тях да бъде убит.

Лазар е млад мъж, който се канел скоро да предложи брак на красивата си колежка Анита. Той не знае, че неговият сътрудник Явор Христов го следи и замисля убийството. Лазар към този момент 4 години работел в депото и се влюбил в Анита, без значение, че тя билd с 3 години по-голяма от него. Двамата работели на една линия и Явор на вятъра опитвал да скапе двойката.

“Около 10-15 пъти съм се опитвал да приказвам за възприятията си, само че Анита реагираше все по същия метод, въпреки и с леки нюанси. Само един път на рождения ѝ ден отидох при нея, дадох ѝ цветята и подаръците. Поне съгласно мен много се зарадва и сподели, че може би не ги заслужава”, признава Явор пред психолозите след двете убийства.

Според килъра, повода е сътрудника му Лазар, който упорито ухажва Анита и се вижда, че и тя не е безразлична към него. Явор следи любовта сред двамата си сътрудници и става все по-нервен.

„ Бях си взел един бинокъл и с него видях, че Анита му се беше увесила на врата, а твърдеше пред мен, че не е такава. Донякъде гледах на Лазар като на спънка към Анита. Опитвах се и аз да се разбирам с нея, само че не ставаше”, признава Явор при разпитите. Той взема решение да убие Лазар, отива на битака и се уговаря да купи оръжието - „ Уебли и Скот” със заглушител и 20 патрона. Остава единствено да реши по кое време да в профил съперника си.

Проучва деликатно работния график на Лазар и взема решение, че най-добре да го убие в края на промяната, когато няма пасажери. Избира спирка на кв. „ Хладилника “. Мястото е безлюдно нощем, жилищните кооперации са относително надалеч. Когато се качва в мотрисата, Лазар не се учудва, тъй като двамата се познават. Секунди, преди да потеглят към депото, Явор вади револвера и стреля в тила на жертвата. След това умерено се прибира у дома.

Въпреки, че Министерство на вътрешните работи хвърля много запас в разкриването на закононарушението, резултата няма. Най-правдоподобната версия сега е, че ватманът се е скарал с някой от късните пасажери, който може да е бил пийнал или дрогиран.

Пред Явор пътят към сърцето на Анита към този момент е свободен. Младата жена обаче не може да се отърси от тъгата си по Лазар, с който имали проекти за бъдещето. Тя се държи с Явор още по-лошо от преди и това взема решение ориста й.

„ Аз можех да ѝ дам любов, само че безизходността на ситуацията ме накара да я убия. Това означаваше да се самозалъгвам до дъно. Мисля, че много съм съм се борил за любовта”, признава двойният палач. Започва да следи и Анита и взема решение, че най-подходящото място за убийството е правата сред площад „ Възраждане “ и подлеза на НДК, където се кани да скрие натрупа на ватманката. Предварително с щанга размества капака на шахтата, която се намира на завоя в тунела. По-късно там ще бъде намерено голото тяло на младата жена. Качва се в трамвая й и изчаква всички пасажери да слязат. На „ Възраждане “ се доближава и стреля в тила й.

Анита умира на място, а Явор издърпва тялото й и се настанява на нейното място. Той би трябвало да откара мотрисата до тунела на НДК, където е приготвил шахтата. Съблича жертвата и изхвърля тялото й, по-късно продължава с трамвая до бул. „ Черни връх “, където слиза. Дрехите “ на Анита крие в отдушник на бул. „ България “.

Разследващите към този момент знаят, че килърът е машинист. Кръвта на жертвата се е стичала в мотрисата и е ясно, че Анита е убита някъде по-рано по маршрута. Много оказва помощ и светският лъв Евгени Минчев, който е някогашен машинист. Той споделя на следователите, че мотрисата е от най-съвременните и може да бъде карана единствено от машинист, и то със специфична подготовка. Полицията стартира да стеснява кръга към обвинените, приказва с сътрудници на жертвите за персоналните им връзки. Така стига до Явор, който е разпитван с полиграф. На детектора на лъжата мъжът не устоя и признава закононарушението. На мястото, на което е открит натрупа на Анита, се събира цялото управление на Министерство на вътрешните работи. Часове по-късно шефът на Националната полиция персонално ще отиде в депото в „ Красна поляна “, с цел да заяви новината кой е килърът. Това предотвратява готвеното гражданско непокорство на ватманите в София, които са били сигурни, че фанатик ги избива по лист.

Оправдавал се, че работил от пристрастеност
Доживотна присъда за Явор


Явор считал, че след гибелта на Лазар, младата жена ще бъде негова.

Ватманът Явор Иванов предстоящо получи доживотна присъда за двойното ликвидиране. Той няколко пъти изиска от съда да „ се включи още веднъж в обществото “. Даже написа на 7 страници желанието си за по-лека присъда, като се оправда с това, че работил от пристрастеност и бил емоционален.

Явор лежи в Софийския затвор, където ще остане най-малко още 7-8 години, преди да стартира да нападна съда с претенции за предварително освобождение. Другите пандизчии споделят за него, че е затворен и безмълвен – същият, какъвто го описваха сътрудниците му в депото в „ Красна поляна “. Труди се като чистач, само че не поддържа връзка даже и с другия пандизчия, с който дели една килия. Дали съжалява за убийството на Лазар, не се знае, само че за убийството на Анита несъмнено се разкайва, настояват надзиратели.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР