Естрадната легенда Йорданка Христова е неутешима след загубата на Сия

...
Естрадната легенда Йорданка Христова е неутешима след загубата на Сия
Коментари Харесай

Йорданка Христова в траур заради щерката на Йосиф Цанков

Естрадната легенда Йорданка Христова е неутешима след загубата на Сия - дъщерята на огромния композитор Йосиф Цанков. Двете бяха извънредно близки приятелки повече от 60 години, а маестрото е създател на някои от най-емблематичните шлагери от репертоара на Данчето.

„ Разделихме се със Сия Цанкова. Скъпа моя другарка, щерка на Йосиф Цанков, Патриарха на моята музика, представителка на най-изстрадалото, почтено, духовно и същински красиво потомство, на което се крепеше нашата разлюляна действителност… За благополучие ни остави завещание! Ще ни липсваш! Светъл път на огромната ти душа! “, написа Данчето в памет на своята другарка и показа във фейсбук фотоси от поклонението ѝ.

Дъщерята на Йосиф Цанков си е отишла от този свят на 83-годишна възраст. Почти до края на живота си тя работеше като рентгенов лаборант. Като ученичка Сия вземала уроци по пиано, само че по избор на майка си Таня Калфова се насочва към друга от музикалната сфера.



Сия със сина си Велислав

„ Баща ми Йосиф Цанков беше извънреден мелодик и занаятчия на българското танго. Такива танга, каквито написа, няма до момента. Веднъж в диалог огромният композитор и доста добър другар Тончо Русев сподели: „ Сийче, представяш ли си, в случай че Йожи не беше роден в България? “. Прав е, само че баща не признаваше друга страна. А е имало действителна опция. През 1945 година външният министър на България му предложил да стане културен аташе в Швейцария. Татко отказал: „ Не, доста благодаря. Славеят пее единствено в гнездото си “, разказваше приживе Сия Цанкова.

Майка ѝ и татко ѝ остават една от най-известните всемирски двойки от предишния век. „ Двамата от сой – той висок, добре развъртян, тя доста красива, с бяла кожа, тънка талия, с две разнообразни очи – синьо и зелено. Написал е ария за нея „ Две сини очи “. 

Сия беше горда майка на наследник Велислав, който е наследил гения на дядо си и е един от най-хубавите тромбонисти у нас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР