ЕС подкрепя Украйна до победа в тази отбранителна война. Решението

...
ЕС подкрепя Украйна до победа в тази отбранителна война. Решението
Коментари Харесай

Говорител на ЕС за варианта Украйна да отстъпи територии срещу прием в НАТО: Тя решава

" Европейски Съюз поддържа Украйна до победа в тази отбранителна война. Решението ще бъде открито съгласно украинските условия ", уточни представителят, представен от Българска телеграфна агенция. Той означи, че Европейски Съюз продължава да дава всякаква нужна помощ на Киев.

Говорителят бе запитан дали сходен метод може да се приложи и във връзка идното присъединение на Украйна към Европейски Съюз. " Решенията са напълно в ръцете на Украйна ", заключи той.

Европейска комисия показа през март предложение за рамка на договарянията с Украйна за присъединение към Европейски Съюз. Очаква се предлагането да бъде утвърдено от Съвета на Европейски Съюз, с цел да стартират същинските договаряния с Киев.

През октомври 2022 година украинският президент Володимир Зеленски подписа декрет, с който публично афишира вероятността за каквито и да е договаряния на Украйна с съветския си сътрудник Владимир Путин за " невъзможна ". Указът официализира поръчката, дадена от него, откакто Кремъл разгласи четири окупирани района на Украйна за част от Русия - ход, който Киев и Западът дефинираха като нелегитимен фарс.  " Путин не знае какво е достолепие и почтеност. Затова сме подготвени за разговор с Русия, само че при различен президент ", акцентира Зеленски тогава. 

Преди броени дни украинският държавен глава за първи съобщи, че мирните договаряния сред Москва и Киев могат да стартират и без Украйна да се върне към границите от 1991 година (което значи без Крим). Зеленски сподели това в изявление за CBS News на 29 март. Той акцентира, че съветската страна ще бъде " подготвена за разговор ", в случай че украинската страна успее да доближи границите от 2022 година, които съществуваха преди специфичната военна интервенция на Русия. 

" Няма да се наложи да деокупираме всички наши територии извънредно с военни средства ", сподели Зеленски и изрази убеденост, че в случай че украинската войска успее да получи освободените от Русия територии, връщайки се към границата от 2022 година, в този случай Путин ще бъде подготвен за разговор.

Ден по-рано украинският външен министър Дмитрий Кулеба сподели, че е обсъждал " мирна формула " с Русия. Той означи, че разискванията биха могли да се проведат в границите на възможна втора и трета мирна среща на върха в Швейцария, според утвърдените от участниците правила.

В същото време представителят на съветския президент Дмитрий Песков уточни, че това изказване опонира на възбраната на украинския водач Володимир Зеленски да организира тези договаряния, а представителят на съветското външно министерство Мария Захарова отсече, че Москва няма да взе участие в конференцията за Украйна в Швейцария.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР