Епидемичен взрив на трихинелоза в панагюрското село Левски. Няколко семейства

...
Епидемичен взрив на трихинелоза в панагюрското село Левски. Няколко семейства
Коментари Харесай

37 души с трихинелоза, яли месо от диво прасе

Епидемичен гърмеж на трихинелоза в панагюрското село Левски. Няколко фамилии са инфектирани, откакто по време на празниците консумирали месо от диво прасе. Сред тях има и деца, като най-малкото е на 3 години.

Заразата е поразила няколко фамилии.

" Доколкото разбирам, това са ловците, които са били на излет и са раздали по този начин на популацията. Уж давали за проучване от месото, само че се е получило това натравяне. Аз разбрах, че доста хора са били ", споделя един от жителите на село Левски.

В последните дни на предходната година болните са яли месо от диво прасе, евентуално инфектирано с трихинелоза, закупено от частни лица, разясняват експертите. Няколко дни по-късно 37 от тях се почувствали зле и потърсили здравна помощ.

" При тях съвсем всички се оказа, че са инфектирани, тъй като са консумирали от това месо и към този момент има болестни признаци. Организирахме проучвания на всички хора, които бяха пострадали ", заяви епидемиологът доцент Димитър Вучев.

Сред инфектираните има и деца, само че болестта протича по-сериозно при възрастните предизвестява епидемиологът.

" Защото затрудненията от трихинелоза, в случай че не се лекува в точния момент, или не се диагностицира, или пък се развива тежко при възрастни хора защитните сили не могат да реагират и декомпенсацията води до съдбовен край ", добави доцент Вучев.

Заразените са под домашно наблюдаване. За епидемиологичния гърмеж в панагюрското село са известени Министерство на здравеопазването и Националният център по заразни и паразитни заболявания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР