Емилия Милчева в коментар за Deutsche Welle Емилия Милчева в

...
Емилия Милчева в коментар за Deutsche Welle Емилия Милчева в
Коментари Харесай

Тайният апартамент: Феодали с публични средства

Емилия Милчева в коментар за Deutsche Welle Емилия Милчева в коментар за Deutsche Welle
До 9 юни 2023 никой в страната не знаел за първокласния апартамент от над 500 кв.м в болница " Лозенец ", с джакузи и сауна, издигнат преди 15 години - нито Министерският съвет, принципал на лечебното заведение до ноември 2019, нито Министерството на здравеопазването, нито Софийският университет, за чиито студенти въпросната болница е образователна база. За помещението знаел някогашният шеф доктор Любомир Спасов, оглавявал болничното заведение до 2021 и удостоверил го обществено по " Нова телевизия ". Финансова, проектантска, архитектурна документи не съществува в архива на болничното заведение, сподели пък актуалният началник доктор Христо Стоянов.

Правителството е принципал на " Лозенец " до 2019 година Така че без значение дали е строен през 2008, както споделя доктор Спасов, когато управляваше тройната коалиция, или през 2014 - съгласно доктор Стоянов, когато на власт беше кабинетът " Орешарски " на БСП-ДПС, в Министерския съвет би трябвало да са знаели.
Реклама
През юни 2021 тогавашният длъжностен здравен министър доктор Стойчо Кацаров смени управлението на " Лозенец " поради скица за противозаконни трансплантации, работила до 2019 година, само че по този начин и незабелязана от властта на ГЕРБ и Бойко Борисов . В този интервал са били осъществени 14 бъбречни трансплантации от живи донори от Молдова и Украйна на представящи се за техни родственици от Израел, Оман, Япония и други

Т.нар. " Правителствена " е сцена и за други полукриминални постановки. В следствието на Антикорупционния фонд (АКФ) " Осемте джуджета ", което разкри по какъв начин се крадат бизнеси благодарение на знакови лица от правосъдната система, в болница " Лозенец " Златанови, татко и наследник, трансферират предприятието за произвеждане на асансьори и ескалатори на родения през 1996 година боксьор Кристиян Христов.

АКФ разказва следната история като част от следствието:

" На 20.03.2020 година (Явор Златанов) още веднъж е отведен в същата болница за хемодиализа ( " Лозенец " - бел. авт.) и когато процедурата завършва, му споделят, че шефът на болничното заведение е наредил да го държат още (директор по това време е доктор Любомир Спасов - бел. авт.). След часове очакване го откарват с инвалидна количка в лекарски кабинет, като в коридора участват охранители от Главния дирекция " Изпълнение на наказванията ", лице, показано като началника на ареста на " Векилски ", юристи и жена нотариус. Всички те са командвани от Любена Петрова. Дават на Явор Златанов за автограф документите за прекачване на дружествените дялове и комерсиалната марка " Изамет " на непознато за него лице - Кристиян Христов, който в никакъв случай не е срещал и не участва на мястото. "
Реклама
Какво ли ще излезе от държавните сдружения, вузове и лечебни заведения, в случай че бъдат разтърсени както би трябвало от прокуратура, която не извършва политически поръчки? Държавното обвиняване оглуша за телефонни диалози, в които се чуваше глас, мощно наподобяващ на гласа на премиера Борисов. В един от тях да вземем за пример той споделя, че не е доста удовлетворен от тогавашния ректор на УНСС проф. Стати Статев: " Щото му споделих: Аз на следващия ден ще дойда, ще ти дам парите, само че редом с това въвеждам АДФИ и от хотела ти в Гърция дотука ще дойдат по това Ааааа, крещя, сладур подобен, ще ме притискаш. От 4.5 млн. лв. станаха 16 млн. лв., щот тре`а да му построим и хотела. " Прокуратурата даже не ревизира за чий хотел става въпрос и изхарчени ли са обществени средства за него. Така през социализма бяха отклонявани материали при огромни градежи за частни вили на партийната и други списъки. Недосегаемите се множат.

" Тайният " апартамент на болница " Лозенец ", в който бяха открити пури и уиски, в действителност не е скришен. През 2021 беше осветлен в следствие на Frognews, в което се оповестява за заключените пространства, до които никой няма достъп, и за близки връзки на доктор Спасов с Делян Пеевски и Ахмед Доган. Още тогава е имало съмнения, че Спасов си е " направил персонални палати на етажа, където се намира кардиохирургията, мястото се обитавало само от Спасов, където той живеел, отмарял и посрещал свои посетители ". Изграждането му се приписва на компания, победител в множеството публични поръчки в болничното заведение.

Така че, в случай че желае, прокуратурата може да се заеме. Д-р Спасов несъмнено ще я насочи за документите.
Свързани публикации Коледен подарък от 15 млн. лева за болница " Лозенец " 26 декември 2022, 16:16 Феодалите в здравната система и техните крепостни лекари 5 август 2022, 07:07 " Осемте джуджета ", втори сезон: още по-брутално 8 октомври 2021, 07:24 Tърговия с органи в Правителствена болница 3 юни 2021, 15:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР