Емблематичният пуловер „Черната овца“ на принцеса Даяна беше продаден на търг за 1,1 милиона долара

...
Червен пуловер, носен от млада принцеса Даяна, изобразяващ една черна
Коментари Харесай

Червен пуловер, носен от млада принцеса Даяна, изобразяващ една черна овца сред редици вълнести бели овце, беше продаден на търг за повече от 1,1 милиона долара, след неистов пристъп на финално онлайн наддаване, обяви аукционната къща Sotheby's.

Носен от 19-годишната Даяна малко след годежа й с тогавашния принц Чарлз на поло мач през юни 1981 г., в който принцът участва, пуловерът с причудлива тема „Черната овца“ се превърна в едно от най-емблематичните облекла, които се носят от бъдещата принцеса.

Погледнато назад, дрехата изглежда намекваше за неспокойното пътуване на Даяна като член на кралското семейство на Обединеното кралство.

Пуловерът беше продаден от Sotheby's за 1,1 милиона долара – включително такси и комисионни – след ожесточена битка между наддавачите в интернет – 10 пъти повече от първоначалната оценка за продажба между 50 000 и 80 000 долара, съобщи аукционната къща в четвъртък.

Поради лавина от оферти Sotheby’s удължи продажбата с няколко минути, като цената скочи от $190 000 до $1,1 милиона през последните 15 минути.

Аукционерите не разкриха самоличността на спечелилия търга.


Според Sotheby’s това е най-високата цена, плащана някога на търг за дреха, принадлежаща на принцеса Даяна – засенчвайки нейната бална рокля в стил инфанта, продадена през януари за 604 000 долара.

Това е и най-ценният пуловер, продаван някога на търг.

„За разлика от повечето артикули, които сме виждали да минават през ръцете на щастливи колекционери и музеи през повече от 25 години след смъртта й, пуловерът идва преди толкова голяма част от сътресенията, които в крайна сметка определят живота на Даяна“, каза Sotheby's на своя уебсайт, представящ търга.

Създадена от малко известните тогава дизайнери Сали Муър и Джоана Осборн и тяхната компания за плетива Warm and Wonderful, компанията впоследствие се изстреля към славата, след като Даяна носеше тяхната дреха.

Седмици след като Даяна беше снимана в горнище, дизайнерите получиха писмо, което обяснява, че един от ръкавите на пуловера е претърпял повреда и пита дали може да бъде поправено или заменено.

Дизайнерите изпратиха на Диана нов пуловер. Те предполагат, че оригиналът е поправен и изпратен на друг клиент, но през март 2023 г. Озбърн открива „Черната овца“ в малка кутия на нейния таван.

Търгът включваше писмото с молба за ремонт, както и благодарствена бележка от личния секретар на Даяна, Оливър Еверет.


Бележката в каталога на Sotheby’s гласи, „носена от Даяна Спенсър през 1981 г. на поло мач на принц Чарлз“.

„Тази партида включва две официални писма, написани през 1981 г., от Бъкингамския дворец до Warm and Wonderful, в които учтиво се обяснява, че джъмперът е бил повреден и се иска ремонт или замяна“, се казва в съобщението.

„Warm and Wonderful й изпрати резервен пуловер, който тя носеше през 1983 г. на друг мач по поло“, се добавя в него.

„Във връзка с автентификация, съпоставена със снимка от Sotheby’s, този изгубен овчи джемпер, намерен на таван, е потвърдено, че е оригиналният овчи джумпер, носен от принцеса Даяна преди повече от 40 години.“

Онлайн наддаването започна на 31 август, 26-ата годишнина от смъртта на Даяна в автомобилна катастрофа в Париж.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР