Ема Хил, професор по управление на енергията и околната среда

...
Ема Хил, професор по управление на енергията и околната среда
Коментари Харесай

Коментар | Виновни ли са климатичните промени за горещата вълна в Европа

Ема Хил, професор по ръководство на силата и околната среда в Coventry University, и Бен Вивиан, професор по резистентност и ръководство на околната среда в Coventry University, в коментар за The Conversation
Европа сега се намира посред гореща вълна. Очаква се Италия да се сблъска с огромни жеги, като температурите могат да доближат 40 - 45 градуса по Целзий. Има даже възможност актуалният европейски температурен връх от 48.8 градуса по Целзий, регистриран в Сицилия през 2021 година, да бъде надминат.
Ема Хил, професор по ръководство на силата и околната среда в Coventry University, и Бен Вивиан, професор по резистентност и ръководство на околната среда в Coventry University, в коментар за The Conversation
Европа сега се намира посред гореща вълна. Очаква се Италия да се сблъска с огромни жеги, като температурите могат да доближат 40 - 45 градуса по Целзий. Има даже възможност актуалният европейски температурен връх от 48.8 градуса по Целзий, регистриран в Сицилия през 2021 година, да бъде надминат.

Температурите се повишават и в други страни в Южна и Източна Европа, в това число Франция, Испания, Полша и Гърция. Горещините ще затруднят проектите за пътешестване на туристите, отправили се към известни дестинации в района.
Реклама
Горещите талази, които се дефинират като дълги интервали на извънредно горещо време на съответна локация, могат да бъдат изключително рискови. Европа към този момент е изпитвала много опустошителни горещи талази в предишното. През 2003 година гореща вълна на континента докара до над 70 хиляди жертви, а друга през 2022 година аргументи гибелта на съвсем 62 хиляди души.
Има възможност актуалният европейски температурен връх от 48.8 градуса по Целзий, регистриран в Сицилия през 2021 година, да бъде надминат. 
Настоящата гореща вълна е породена от антициклона " Цербер ". Антициклоните - системи с високо налягане, са обикновено метеорологично събитие, което носи интервали на изсъхнало време с малко количество облаци и вятър. Те се придвижват постепенно, поради което могат да продължат с дни и даже седмици. Понякога стават полупостоянни проявления над огромни области. В последна сметка антициклонът отслабва и горещата вълна свършва. Според италианската метеорологична работа " Цербер " ще се усеща към две седмици.
Каква роля играят климатичните промени
Системите с високо налягане като тази, която сега е обхванала Европа, се разрастват на север през последните години. Трудно е да се припише едно събитие, като да вземем за пример горещата вълна, непосредствено на климатичните промени. Но с непрестанното повишаване на температурите, започваме да следим промени в атмосферната циркулация, които могат да доведат до по-честата поява на рискови температури и суша в Европа.

Изследванията на Междуправителствения панел за климатичните промени удостоверява тази наклонност. Данните демонстрират увеличена периодичност и магнитуд на събитията, свързани с рисково време, от 50-те години на предишния век насам. Друг разбор на европейските горещи талази демонстрира все по-голямо утежняване на тези феномени през последните две десетилетия.
Реклама
През лятото на 2022 година да вземем за пример Южна Европа беше подложена на по-високи температури от нормалните за това време на годината. Испания, Франция и Италия записаха оптимални дневни температури, надвишаващи 40 градуса по Целзий. Службата на Европейски Съюз за изменение на климата " Коперник " отдава тези необикновени жеги на климатичните промени и предвижда, че сходни събития ще станат по-чести, по-интензивни и по-продължителни в бъдеще. Което значи, че тази притеснителна наклонност ще продължи тази година.
Каква е заплахата от рисковата жега
Горещите талази и рисковите температури въздействат на човешкото здраве по няколко метода. Те могат да причинят топлинен удар със признаци като главоболие и замаяност. Дехидратацията вследствие на жегите може да засегне дихателната активност и сърдечносъдовата система. Вече има сигнали за свързани с високите температури произшествия в Европа по време на сегашната гореща вълна - италиански пътен чиновник умря, а многочислени са случаите на топлинен удар в Испания и Италия. Италианското здравно министерство предизвести жителите и туристите в засегнатите области да вземат защитни ограничения - да бъдат хидратирани, да заобикалят потреблението на алкохол и да остават на закрито през най-горещата част от деня.
Жегите към този момент са оказали отрицателен резултат върху икономическия напредък в Европа, като са го намалили с до 0.5% през миналото десетилетие.
Но резултатите от горещите талази надскачат самостоятелното здраве. Те имат и по-широки обществени и стопански последствия. Екстремната горещина може да повреди пътната настилка и даже да огъне жп линиите. Горещите талази могат да доведат до понижени водни източници, което да засегне производството на електричество, напояването на реколтата и доставките на питейна вода. През 2022 година Високите температури оказаха въздействие върху нуклеарните централи във Франция и те не можеха да работят с цялостна мощ, защото затоплените реки и ниските нива на вода се отразиха на охлаждащите системи. Редица проучвания демонстрират, че жегите към този момент са оказали отрицателен резултат върху икономическия напредък в Европа, като са го намалили с до 0.5% през миналото десетилетие.

Тъй като световните температури не престават да се повишават, горещите талази ще станат по-тежки. И е жизненоважно държавните управления по света да подхващат бързи и решителни ограничения за ограничение на парниковите газове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР