Ел Пасо, Тексас, „на преломна точка“ на фона на нарастване на пристигащите бежанци и мигранти

...
Хиляди бежанци и мигранти продължават да пресичат границата на Съединените
Коментари Харесай

Хиляди бежанци и мигранти продължават да пресичат границата на Съединените щати от Мексико, изтласквайки град Ел Пасо в щата Тексас „до точка на счупване“ и оставяйки администрацията на президента Джо Байдън да се бори да спре притока на хора.

Близо 9000 души са преминали през събота, според официални лица, отбелязвайки един от най-високите нива на пристигащи през последните месеци.

Продължавайте да четете

списъка на 4 елемента Защо Мексико се противопоставя на по-големите съседи САЩ и Канада по отношение на царевицата?Журналист, избягал от заплахи в Мексико, печели обжалване за убежище в САЩ„Незаконни операции, маскирани като туризъм“: „ВИП“ маршрутите на мигранти в Колумбия„Тревожно“: границата между САЩ и Мексико е най-смъртоносният миграционен сухопътен маршрут в светакрай на списъка

Оскар Лизър, кметът на Ел Пасо, каза, че повече от 2000 души търсят убежище в града на ден, в сравнение с 350-400 преди шест седмици, което натоварва ресурсите и пълни приюти.

През последните 10 дни градът е работил с американския граничен патрул, за да осигури подслон на 6500 души, каза той.

„Град Ел Пасо разполага само с толкова много ресурси и сме стигнали до … точка на пречупване в момента“, каза Лизър на пресконференция.

Напливът от търсещи убежище, предимно от Венецуела, Хондурас и Хаити, е част от по-голямото нарастване на мигрантите, които са пътували по опасни маршрути с автобуси и товарни влакове до мексиканските гранични градове близо до градовете Ел Пасо и Игъл Пас в Тексас , както и Сан Диего в Калифорния. Мнозина търсят възможности или бягство от глад, насилие или политически сътресения в родните си страни.

Броят на хората, търсещи убежище в САЩ, намаля рязко през последните месеци, след обявяването на нови ограничения през май, но неотдавнашното драматично увеличение отново накара администрацията на Байдън да по петите. Град Ийгъл Пас обяви извънредно положение, за да се справи с наплива, докато демократичните кметове и губернатори търсят повече облекчения за приемане на търсещи убежище, а републиканците се хващат за проблема преди президентските избори през 2024 г.


Лесър каза пред репортери в събота, че Ел Пасо планира да отвори нов приют. В събота бяха наети пет автобуса, за да откарат търсещите убежище до Ню Йорк, Чикаго и Денвър.

Републиканските губернатори в Тексас и Флорида бяха критикувани, че изпращат мигранти в градове, възприемани като либерални, като Ню Йорк и Сакраменто. Но Лизър, демократ, каза, че всички мигранти в автобусите на Ел Пасо отиват доброволно в градовете по свой избор.

Лийзър каза, че Байдън е бил добър партньор, но добави, че цялостната имиграционна система на САЩ е повредена.

Много мигранти от Венецуела, каза той, нямат транспорт до желаните дестинации, докато приютът в Ел Пасо приютява само 400 души и също трябва да бъде на разположение, за да помогне на бездомните. Около две трети от преминаващите в Ел Пасо в момента са необвързани мъже, каза той. Около 32 процента са семейства и 2 процента са непридружени деца.

„Мисля, че е наистина важно да се отбележи, че имаме повредена имиграционна система“, каза той. „Едно и също нещо отново и отново.“

С нарастването на напрежението в Тексас администрацията на Байдън изпрати 800 войници на границата, добавяйки към 2500 членове на Националната гвардия там. Освен това се опита да спре миграционния поток чрез специални програми за обработка на молби за убежище и визи в родните страни на мигрантите, обещавайки последствия за тези, които не спазват правилата, включително депортиране и експулсиране.

Администрацията също така разшири временния правен статут на около 472 000 венецуелци, пристигнали в САЩ към 31 юли, което ги улеснява да работят в страната.

В събота министърът на вътрешните работи на САЩ Алехандро Майоркас се срещна с президента на Хондурас Ксиомара Кастро в град Макалън в Тексас, за да обсъдят двустранна стратегия за ограничаване на миграцията.

Майорка обеща да предприеме мерки срещу онези, които не успеят да използват определените пътища за влизане в САЩ, и каза, че лидерството на Кастро е от решаващо значение за разрушаването на мрежите за контрабанда.

„Заедно арестуваме и преследваме контрабандистите, прекъсваме и разбиваме техните мрежи и изземваме техните активи и средства“, каза той в публикация в X, известна преди като Twitter.

Кастро обвини насилието от страна на престъпни организации за отлива на хора от нейната страна.

„Вярвам, че в нашата история никога не сме виждали изселване на цели семейства от страната ни, търсещи възможности, поради нивата на насилие“, каза тя на Майоркас.

В град Ийгъл Пас, който обяви извънредно положение в сряда, американските власти поставиха гъсталаци от бодлива тел, за да възпират преминаването. Военен конвой беше видян на мястото на инцидента в събота, затваряйки пролуки в оградата, направени от по-ранни пристигнали.

Няколко търсещи убежище – много от които са изминали хиляди километри пеша, преминавайки през пропастта Дариен от Колумбия до Панама – казаха пред агенция AFP, че оградата не е пречка.

Мнозина се заровиха в пясъка под жицата или се промъкнаха сантиметър по сантиметър в събота, докато войниците наблюдаваха.

„Това тук не е нищо“, каза 17-годишната венецуелка Дилейдис Урданета. „Защото това, което преживяхме, през което минахме, е много по-лошо. А какво оставихме след себе си – дори не го споменавайте.

„Няма сравнение.“

Тя каза пред AFP, че е стигнала до Eagle Pass, носейки само документите си, телефон без батерия и дрехите, с които е била облечена – шорти и спортно горнище.

„Сега“, добави тя, „може само да стане по-добре“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР