Експортно ориентираните фирми оформят гръбнака на много местни икономики, особено

...
Експортно ориентираните фирми оформят гръбнака на много местни икономики, особено
Коментари Харесай

Ботевград, Летница и Руен са общините с най-голям относителен дял на износа


Експортно насочените компании оформят гръбнака на доста локални стопански системи, изключително измежду профилираните в преработващата индустрия. Тази седмица ИПИ показа приходите от експорт за 2018 година и 2019 година, както и делът им в общите доходи от продажби на нефинансовите предприятия, в опит да откроим общините със значима роля на износа. Публикацията е част от плана " ".
 Снимка 538327

Стойността на приходите от експорт значително зависи от размера на локалната стопанска система. Най-високи през 2019 година са те в столицата - 34 милиарда лв. - като с изключение на с позицията на София като най-голяма локална стопанска система в страната това се изяснява и със съсредоточаването на високотехнологични компании, които работят най-вече за външни пазари и установяването на централните офиси на огромен брой външнотърговски сдружения. На второ място се подрежда Бургас с 5,7 милиарда лв., а Пловдив и Варна са със надлежно 4,1 и 2,6 милиарда лв.. Прави усещане, че в топ 10 се подреждат и няколко по-малки общини със мощна промишленост - Марица (1,4 милиарда), Ботевград (1,2 милиарда), Севлиево (955 милиона лева). В множеството общини обаче приходите от експорт са релативно ниски, като в 149 те са под 100 милиона лв., а за други 44 данни липсват или са конфиденциални.
 Снимка 538326

В условен проект, през 2019 година максимален е делът на приходите от експорт в общите в Ботевград, Летница и Руен (по 73%), Петрич (62%) и Марица (60%). Високи дялове има най-много в релативно дребни общини, доминирани от преработващата индустрия, където няколко огромни локални предприятия способстват за забележителна част от износа. В множеството общини, за които има налични данни - 118 - делът на експорта е под 20% от общите доходи на компаниите. Същевременно, в общините с огромно население, и изключително в регионалните центрове, само че и в средищата за висше обучение, предстоящо делът на услугите, ориентирани към вътрешното търсене е по-голям. В столицата да вземем за пример делът на износа е 24%, в Пловдив - 23%, а във Варна - едвам 18%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР