Експерти от Дирекция Опазване на околната среда“ при Община Пловдив

...
Експерти от Дирекция Опазване на околната среда“ при Община Пловдив
Коментари Харесай

Вижте как честваха Деня на земята в „Източен“

Експерти от Дирекция „ Опазване на околната среда “ при Община Пловдив и „ Булекопак “ АД, посетиха една от зелените класни стаи в Пловдив, обособени по план на Министерство на околната среда и водите.

Домакини бяха третокласниците от НУ „ П. Р. Славейков “, които пожелаха да отбележат Деня на Земята навън.

Еколозите организираха открит урок на тематика „ Разделното събиране и преработване на отпадъците “ и демонстрираха на децата по какъв начин това може да бъде съчетано с грижата за Земята и животните.

Урокът протече под формата на прелестно поднесена доктрина, занимателна игра на асоциации и викторина, в която децата интензивно се включиха и демонстрираха любопитни енциклопедични извънкласни знания за планетата Земя, за процесите, с които я повреждаме, както и за многочислените способи, с които всеки от нас може да способства за нейното запазване и възобновяване.

Третокласниците незабавно демонстрираха какво са научили за цветните контейнери, по какъв начин авансово да приготвят отпадъка и къде би трябвало да се изхвърлят другите типове боклуци – пластмасови, хартиени и опаковъчни материали.

За учениците бе забавно да узнаят по какъв начин една елементарна кутийка от сокче се трансформира от лъскава комерсиална опаковка в боклук, който може да се употребява като запас за произвеждане на напълно нов артикул. Петдесет малчугани осъзнаха своята значима роля в този развой и си дадоха обещание в никакъв случай да не не помнят какъв брой доста се нуждае Земята от нашата ежедневна грижа и обич. Преди края на открития урок на децата бе демонстрирана и краткотрайно позиционираната в двора на учебното заведение вендинг машина „ Грижа за животните “.

Всеки от малчуганите с домакински любим куче изхвърли в машината празна пластмасова бутилка, а така наречен „ кучемат “ се „ отблагодари “ с доза гранулирана храна, с която детето да зарадва кучето си или квартално бездомниче. Възхитени от опцията да комбинират разделното събиране на боклуци с грижата за животните, децата пожелаха вендинг машината да погостува при тях и в идващите няколко дни.

В края на урока те насочиха своите „ цветни “ послания към връстниците си по целия свят:

„ Децата против пластмасата! “

„ Обичаме животните! “

За усърдието си учениците получиха самостоятелни награди, предоставени от „ Булекопак “ АД и „ Ойл рециклейшън “ АД, с които ще могат да поддържат и надграждат познанията си и ще ги споделят със своите другари и фамилиите.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР