Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите –

...
Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите –
Коментари Харесай

Екоексперти спасиха млад египетски лешояд край село Вълче поле

Експерти на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Хасково и Българското сдружение за отбрана на птиците са взели млад египетски лешояд от гнездо на двойка от типа, намиращо се в региона на село Вълче поле, община Любимец, и са го изпратили за доотглеждане в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, оповестиха от екоинспекцията.

При постоянен мониторинг на гнездовата популация на египетски лешояд е открито закъсняло загнездване и излюпване на дребни в три от следените гнезда. Опитът от предходни години демонстрира, че дребните ще излетят през септември, заради което ще имат къс адаптационен интервал преди есенната миграция и надлежно по-малка възможност за оцеляване. Именно това постанова вземането на младите птици от гнездата им и развъждането им на затворено до идната пролет, разясниха от Регионална инспекция за опазване на околната среда.



Към момента общо две от закъснелите птици са конфискувани и изпратени за развъждане в Спасителния център за диви животни, следва избавяне и на третото малко.

Според статистиката на Регионална инспекция за опазване на околната среда през месец юли т.г. на техния " зелен телефон " са получени общо 41 сигнала. От тях 22 са за потърпевши птици, като най-честите случаи са на изпаднали от гнездата си дребни, ранени пернати или оплетени в жици птици.



Снимки: РИОСВ-Хасково


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР