Експерт коментира наболялата тема с влизането на България в Шенген.В

...
Експерт коментира наболялата тема с влизането на България в Шенген.В
Коментари Харесай

Весела Чернева: Не е редно Австрия да ни поставя нови условия за Шенген

Експерт разяснява наболялата тематика с влизането на България в Шенген.

В Германия ситуацията също е спешна. Има проблем с бюджета и какво бъдеще чака ръководещата коалиция. Всичко това непосредствено рефлектира върху общия бюджет на Европейски Съюз. Това е и повода тематиката за България в Шенген да не намира огромен отзив в Берлин. 

Това сподели в предаването " Още от деня " по БНТ директорът на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева, която разяснява възможното ни приемане в шенгенското пространство единствено по въздух. 

" Повече от половината път с приемането ни в Шенген е извървян. За мен това е триумф, 2/3 от пътя е преминат. Не е редно Австрия да ни слага нови условия. Това беше декларирано и от Европейска комисия. Самата Фон дер Лайен съобщи, че ще се опита да убеди австрийските управляващи, че това е погрешно решение. България би трябвало да одобри тази отстъпка от Австрия, само че в никакъв случй не би трябвало да се откаже от цялостното ни приемане в Шенген, като това може да стане доникъде на другата година. Този въпрос обаче няма да се реши на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел на 14 и 15 декември, тъй като тематиката не е в дневния ред. Въпросът може да се реши в коридорите на Съвета и министър председателят Денков може да разчита на необятна поддръжка ", предвижда тя, написа novini.bg.  

" Този Европейски съвет ще е инфарктен. Очаква се мощно опълчване на 26 от страните членски в Европейски Съюз против унгарския министър председател Виктор Орба. България би трябвало да вземе ефективно присъединяване в тези диалози и в това време да се опита да получи оптимално необятна поддръжка за цялостното ни приемане в Шенген ", добави Весела Чернева. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР