Екранизацията по класиката на Захари Стоянов Записки по българските въстания“

...
Екранизацията по класиката на Захари Стоянов Записки по българските въстания“
Коментари Харесай

Филмът „ЗАПИСКИ по едно ПРЕДАТЕЛСТВО “, на режисьора и сценарист Георги Дюлгеров, онлайн в gledam.bg

Екранизацията по класиката на Захари Стоянов „ Записки по българските въстания “ споделя исторически събития през призмата на човешките връзки. Темите, които вълнуват проф. Георги Дюлгеров, а точно другарството, измяната, свободата на духа са фокусът във кино лентата ЗАПИСКИ по едно ПРЕДАТЕЛСТВО.

След сполучливото киноразпространение през есента на 2023 година и големия интерес към кино лентата, той към този момент е разполагаем за гледане онлайн за целия свят на обновената платформа за българско кино www.gledam.bg.

През историческата фактология на Априлското въстание, сюжетът на кино лентата ЗАПИСКИ по едно ПРЕДАТЕЛСТВО подчертава върху общочовешките тематики и връзките сред хората в едни особени времена.
Какви са героичните действия на историческите ни персони погледнати през техните човешки прекарвания – какви са страстите, страховете, очакванията, пристрастеността, вярата.
Това ни демонстрира с умелата си постановка професор Георги Дюлгеров. Затова филмът допира и кара фенът да съпреживее точно прочувствения свят на основните герои.
В функциите влизат – Пламен Димов като Георги Бенковски, Иван Николов като Захари Стоянов, Ивайло Христов като дядо Въльо, Цветан Алексиев като отец Кирил. 

„ На фона на тази мъжка дружба ме вълнуват мощно тематиките за измяната и прошката, както и за свободата като персонално положение на духа, незадължително обвързвано с това дали си плебей, или не. Захарий и Бенковски са вътрешно свободни хора, за които оковите на робството са отвратително задължение. Дядо Вълю от своя страна си остава плебей даже откакто България се освобождава. С Ивайло Христов дълго беседвахме дали Захарий Стоянов в последна сметка прости на предателя на своя другар. Достигнахме до извода, че не е подготвен да му елементарни. Но го пожалва. Оставя го самичък да се бори с позора от измяната си “ – споделя проф. Георги Дюлгеров.

Георги Дюлгеров е един от най-обичаните български режисьори. Познат с редица класики като „ Мера съгласно мера “, а филмът „ Авантаж “ му носи една от най-престижните награди “Сребърна мечка ” на фестивала в Берлинале. 

Във кино лентата “ЗАПИСКИ по едно ПРЕДАТЕЛСТВО ” проф. Дюлгеров не изневерява на стила си и ни сервира един трогателен исторически роман по доста човешки, тънък и лек метод. И не без възприятие за комизъм – отличителна линия от характера на основния воин -  самия Георги Бенковски. 

ЗАПИСКИ по едно ПРЕДАТЕЛСТВО може да гледате на обновената стрийминг платформа www.gledam.bg – най-богатата бг кино сбирка онлайн. Филмът е наличен за целия свят.

КАТАЛОЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

ЗАПИСКИ Пожарна охрана ЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО (2023)

от NO BLINK | Film

България

94 минути

Анотация

Бенковски, Захари, отец Кирил, Стефо Далматинеца изтръгват робския боязън от себе си. Дядо Вълю пожелава да бъде свободен човек, само че си остава робска душа даже и в свободното родно място, 10 години по-късно.

Екип

В функциите - Пламен Димов, Иван Николов, Ивайло Христов, Цветан Алексиев

режисьор - Георги Дюлгеров

сценарист - Георги Дюлгеров

оператор - Веселин Христов

костюмограф: Стамена Стоева

сценограф: Георги Тодоров

композитор - Мира Искърова

продуцент - Владимир Андреев

Продукция на Българската национална телевизия, Бъръ Филм (Borough Film) с поддръжката на Националния кино център, Доли Медия Студио и Столична община.

Разпространява: NO BLINK | Film

 

online streaming:
сайт на кино лентата:
 

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР