Екологични и правозащитни организации съобщиха, че са завели дело срещу

...
Екологични и правозащитни организации съобщиха, че са завели дело срещу
Коментари Харесай

БНП-Париба дадена на съд , че е финансирала обезлесяване на Амазонските гори

Екологични и правозащитни организации оповестиха, че са завели дело против френската банка " БНП-Париба " (BNP Paribas), най-голямата в еврозоната, за даване на финансови услуги на компании, за които се твърди, че са съдействали за обезлесяването на Амазонските екваториални гори, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция в понеделник.

Бразилската неправителствена организация " Земеделска поземлена комисия " (Comissao Pastoral da Terra) и френската " Нашата работа е за всички " (Notre Affaire a Tous) обявиха, че са завели делото предходната седмица в парижки съд, потвърждавайки, че банката не е направила подобаващи инспекции, преди да се съгласи да финансира сходни компании.

Базираната в Париж " БНП-Париба " заяви в изказване, че изисква от клиентите си да имат тактика за " нулево обезлесяване " в своите индустриални и снабдителни вериги до 2025 година

Унищожаването на горите е най-големият източник на излъчвания на парникови газове в Бразилия и бранителите на климата от ден на ден прибягват до правосъдни каузи, с цел да накарат огромните компании да преминат към нисковъглеродни модели на действие.

Редица организации насочиха вниманието си към френски сдружения поради закон от 2017 година, задължаващ ги да разпознават и предотвратяват опасности за човешките права и околната среда, които могат да зародят вследствие на техните бизнес действия.

Това е второ сходно дело, заведено против френската банка на тези учредения, откакто три организации, работещи за опазването на околната среда, оповестиха предходната седмица, че сезират съда против банковата група.

Очаква се във вторник френски съд да отсъди за първи път по дело, въз основа на закона, против локалната петролната компания " ТоталЕнержи " (TotalEnergies).

Междувременно " БНП-Париба " съобщи, че изисква " цялостна проследимост " от своите клиенти във връзка с техните вериги за доставка на говеждо и соя от тропическите гори на Амазония, както и от бразилската област Серадо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР