Екипът на Министерството на здравеопазването търси законосъобразни възможности за стабилизиране

...
Екипът на Министерството на здравеопазването търси законосъобразни възможности за стабилизиране
Коментари Харесай

Министерство на здравеопазването ще се бори да стабилизира болницата в Котел

Екипът на Министерството на здравеопазването търси законосъобразни благоприятни условия за стабилизиране на болничното заведение за рехабилитация в Котел и запазване на главната здравна активност . В това увери здравният министър Христо Хинков по време на парламентарния надзор в Народното събрание.

Хинков уточни, че има данни от удостоверен от самостоятелен регистриран инспектор годишен финансов доклад за предходната година, съгласно който към 31 декември 2022 година болничното заведение в Котел записва финансови загуби от 126 000 и просрочени отговорности в размер на 159 000 лева Към 31 март 2023 година болничното заведение записва настоящ финансов резултат - загуба в размер на 101 000. и просрочени отговорности в размер на 249 000. От тях отговорностите към личния състав са 145 000 лева, данъчните отговорности - 67 000 лева, задължения към снабдители - 19 000 лева, и лихви - 18 000 лева

Здравният министър посочи, че инспекция, осъществена от Изпълнителна организация " Медицински контрол ", е посочила, че през 2023 година са напуснали 20 чиновници на лечебното заведение, от които 12 - поради неизплатени заплати. През януари 2023 година на личния състав са изплатени трудовите хонорари в размер на 95 %, а за февруари 2023 година - в размер на 70%. За март и април тази година не са били изплащани хонорари.
 Специализираната болница в Котел стопира работа
Специализираната болница в Котел стопира работа

Причината- липса на личен състав

Освен неизплащането на възнагражденията и липса на разбор за влошеното финансово положение, инспекцията е установила нарушавания на Наредбата за одобряване на стандарти за финансова активност, прилагани от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и сложни онкологични центрове, за което ще бъде формирано административно-наказателно произвеждане.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР