Екип от международни учени откри отново вид сладководни охлюви, ендемични

...
Екип от международни учени откри отново вид сладководни охлюви, ендемични
Коментари Харесай

След повече от век: Изчезнал сладководен охлюв е забелязан отново в Южен Китай

Екип от интернационалните учени откри още веднъж тип сладководни охлюви, ендемични в Китай, изчезнали преди повече от 100 години , заяви Синхуа.

Откритието е направено взаимно с откриватели от институции, измежду които Музеят за естествени науки в Берлин, Германия, и Китайският университет в Пекин. То е показано в последното издание на Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Охлювът, прочут като Helicostoa, е открит в речни варовици в южния китайски самостоятелен регион Гуанси Чжуан. 

Helicostoa е неповторим сладководен тип коремоноги, които могат да се задържат за повърхността на скалите сходно на стриди , споделя Чжан Лейя, откривател от Музея за естествени науки.

За първи път е видян от френски учени преди повече от 100 години, само че в никакъв случай повече не е забелязан.

След като съпоставят новооткрития тип с предходни екземпляри въз основа на молекулярни, морфологични и анатомични проучвания, учените назовават новия тип Helicostoa liuae, с цел да го разграничат от Helicostoa sinensis.

" Helicostoa е добър образец за задълбочено проучване на адаптивната еволюция и еволюционните нововъведения ", споделя той.  Местообитанията са наоколо до градски зони и водноелектрически централи, тъй че за Helicostoa ще е нужна отбрана.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР