Екип от Харвардското медицинско училище създава рецепта за шест химически

...
Екип от Харвардското медицинско училище създава рецепта за шест химически
Коментари Харесай

Учени създадоха „еликсир на младостта“

Екип от Харвардското здравно учебно заведение основава рецепта за шест химически съединения, които прекатурват процеса на стареене. Създателите на еликсира на младостта настояват, че откритието им има огромен капацитет, тъй като е опция на скъпата генна терапия, която също бива употребена за подмладяване, написа framar.bg.

Изследването

Научната работа на екипа от Харвардското здравно учебно заведение стъпва върху откриването на „ факторите на Яманака “ и това, че експресията на тези характерни гени може да трансформира възрастните кафези в индуцирани плурипотентни стволови кафези (iPSC).

А това от своя страна повдига резонно въпроса дали е допустимо да настъпи поврат при клетъчното стареене, само че без да се позволява клетките да се трансфорат в ракови. В актуалното си проучване екипът насочва вниманието си към молекули, които в избрана композиция биха могли да извърнат процеса на клетъчно стареене и да подмладят човешките кафези.

По време на работата си учените ревизират милиони комбинации от молекули. Основното, което търсят, е опциите им да трансформират процеса на клетъчно стареене и да подмладяват клетките. Изследователите разпознават шест химически комбинации, които съумяват да възстановят стареещите кафези до положението им като по-млади, освен това го вършат единствено за седмица.

Тестовете са направени върху кафези на мишки и хора. Резултатите демонстрират ясно закъснение на процеса на стареене при всички шест комбинации.

Екипът създава и системи, които разрешават да бъде разделен ясно типа на клетките и да се дефинира дали са млади, стареещи сега или към този момент остарели. В действително време откривателите следят по какъв начин се разпределят равнищата на нуклеоцитоплазмения протеин (NCC). Установяват, че старите кафези имат пропускливи нуклеарни мембрани.

Шестте комбинации възвръщат NCC и транскрипционните профили на целия геном до подмладяване и на процедура обръщат транскриптомната възраст единствено за седмица.

Изводите

Както акцентира проф. Дейвид Синклер, от катедрата по генетика и съдиректор Центъра за проучване на биологията и стареенето в Харвардското здравно учебно заведение, последствията от новото им изобретение са широкообхватни.

„ Доскоро най-хубавото, което можехме да създадем, беше да забавим стареенето. Новите открития допускат, че в този момент сме в положение да обърнем процеса “, споделя проф. Синклер.

Откритията на екипа отварят пътища за регенеративната медицина. Изследването може да революционизира лекуването на стареенето и изключително обвързваните с възрастта болести.

Не на последно място, означават от екипа, е значимо, че препоръчаният от тях вид е доста по-евтин, по-бърз и ще има необятно приложение. Ръководителят на екипа проф. Синклер е уверен, че откритието им е действителна опция процесът на стареене да извърнат с едно хапче, само че и да способства за ефикасното лекуване на болесттите, свързани с възрастта.

Статията, в която екипът показва откритието си, е със заглавие „ Химическо индуцирано препрограмиране за превръщане на клетъчното стареене “ и е оповестена в списание Aging.

Реакциите

Разбира се, новината за новото проучване предизвика голям брой и освен това разнообразни реакции. Има експерти, които са на мнение, че става дума просто за опит да се разшуми по тематиката и да се притегли внимание.

Специалистът по биогеронтология от Университета във Вашингтон доктор Мат Кейбърлайн разяснява, че показаният способ за скрининг е новаторски и може да докара до значими открития след време, само че въпреки всичко изследването е авансово.

„ Коктейлите, които разказват, може да имат потребни лечебни свойства, само че в оповестения документ няма директни доказателства по тази причина. Колегите би трябвало да са удостоверили най-малко един от коктейлите при животно и да са посочили усъвършенствания, свързани с възрастта, здравните индикаторите или продължителността на живота преди да изложат изказванията си за резултатите върху биологичното стареене “, споделя доктор Кейбърлайн.

Проф. Чарлз Бренър, който работи интензивно в региона на метаболизма, акцентира, че екипът е направил всеобщо, а не секвениране единствено на една клетка, което само е в положение да оцени клетъчната еднаквост.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР