Екип на БДЗП документира първия у нас случай на бухал,

...
Екип на БДЗП документира първия у нас случай на бухал,
Коментари Харесай

Бухал зае гнездо на малък креслив орел

Екип на Българско дружество за защита на птиците документира първия у нас случай на бухал, заел гнездо на дребен писклив орел в Западна Странджа. Двойката дребни кресливи орли, чието гнездо са заели бухалите, не е следена. Предстои да се обясни, дали са заели прилежаща гнездова територия или са станали жертва на двойката бухали, оповестяват от сдружението.

Бухалите нормално гнездят в скални ниши, по стръмни крайбрежия или даже на земята, само че заемат и гнезда на други типове хищни птици. Видът е териториален и извънредно мощен като може да нападне и убие други типове грабливи птици като дребен писклив орел, египетски лешояд, даже и царски орел. Популацията му в България е постоянна, като в северна България типът е по-обилен. Регистрираната двойка в Западна Странджа сега има две дребни.

Интересното наблюдаване е осъществено от Отговорника по опазването на хищните птици Д-р Димитър Демерджиев по време на постоянния мониторинг на гнездовите територии на дребния писклив орел, който се прави в границите на LIFE план „ Горите на орела “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР