Ефект на ваксините има при имунизация на 70 процента от

...
Ефект на ваксините има при имунизация на 70 процента от
Коментари Харесай

Д-р Калин Поповски, в листата на ВМРО за 15-ти МИР-Плевен: Апелирам за държавна политика в профилактиката на онкологичните заболявания


Ефект на имунизациите има при имунизация на 70 % от популацията

Д-р Калин Поповски е от водещите акушер-гинеколози у нас. Кандидат за народен представител от Вътрешна македонска революционна организация за Плевен. Роден е на 6 март 1965 година в София.
По време на мандата си в 44-то Народно заседание предложи медицинските сестри да получават гратис обучение, с цел да може здравната система да навакса с кадровата рецесия.

- Доктор Поповски, много политика има в използването на противоепидемичните ограничения - получавате ли упреци, че настоящето затваряне на страната е предизборно и какво отговаряте на хората?
- Получавам упреци, естествено. От разнообразни типове бизнес, изключително от директно засегнатите от затварянето на национално или районно равнище. За страдание, различен метод за попречване на епидемията не е вероятен, тъй като чисто експертно се преценя кои места да бъдат затворени, поради най-голямото разпространяване на ковид. Няма по какъв начин да се размине без локдауни, виждаме, че такива ограничения се ползват във всички страни. Виждаме, че третата вълна е доста сериозна както по брой хоспитализации, вирусът към този момент стартира да визира и деца, което наложи предходната седмица в “Пирогов” да се разкрие и детско COVID-19 поделение. Трябва да се имунизира най-малко 70 % от популацията, с цел да има резултата, който към този момент следим в страната Израел и в някои други страни, които са напред с имунизирането на популацията.

- Повече презастраховка или геополитически връзки Изток-Запад повлияха върху имунизацията на AstraZeneca поради поръчката, че Оксфорд може да работи дружно с съветския център “Гамалея”?
- Така е. Смятам, че не би трябвало да има и грам политика, когато се касае за здравето на хората. Ваксините като биотехнологични лекарствени артикули, попадат в обсега на Регламент (ЕО) №726/2004 на Европейския парламент и на Съвета, според, който се разрешавт по централизирана процедура от Европейската организация по медикаментите (ЕМА). Точно по време на дебатите в Народното събрание по отношение на Спутник V, пристигна информация, че в ЕМА се преглеждат документите за позволение за потребление на Спутник V на територията на Европейски Съюз. Взехме рационалното решение за допускане на всички ваксини, като ЕМА се е заела с така наречен “бърза писта” и се надяваме до месец, а може и още по-кратък период, Спутник V да има позволение за приложимост и в европейските страни. Но имаме и едно друго терзание, което е обвързвано с опцията съветската страна да отговори на огромните потребности на Европа и да създаде нужните количества.

- По различен метод ли щяха да се развият здравните политики, в случай че не беше коронавирусът или тъкмо с пандемията излязоха най-важните проблеми в бранша?
- Наяве излязоха тъкмо проблемите с недофинансирането на държавните лечебни заведения. Винаги съм го казвал през целия мандат, а видяхме още с първата вълна от предишните март и април, че държавните лечебни заведения поеха съвсем 100 % от тежестта. След рокадите в министерството и встъпването на министър Ангелов в служба, той императивно наложи правилото, всички лечебни заведения в страната, без значение дали са държавни, общински или частни, да одобряват пациенти с ковид. Министърът беше безапелационен, че в тази обстановка разделяне не би трябвало да има. Оказа се, че държавните лечебни заведения нямат задоволителен запас и сграден фонд, нямат задоволително личен състав, с цел да поемат всички пациенти. COVID-19 обостри нашето внимание към минусите на системата. Затова и едно от предложенията в програмата на Вътрешна македонска революционна организация за идващия управнически мандат е да записваме всички държавни лечебни заведения по член 5 от Закона за лечебните заведения, да станат ведомствени лечебни заведения на страната. Това са 30 лечебни заведения в провинцията и 36 в София, които постоянно би трябвало да имат подготвеност при сходна обстановка като пандемията от ковид, да имат сграден фонд, личен състав и да могат да поемат възможна вълна отсега нататък.

- Кои са най-важните точки от предизборната стратегия на Вътрешна македонска революционна организация в региона на опазването на здравето?
- Като експерт в репродуктивната медицина имам намерение да предложа в идващия парламент един от четирите опита за ин витро да е с донорска яйцеклетка, което финансиране да се поеме от Фонда за асистирана репродукция. Също по този начин желая да отбележа, че още при първия локдаун предходната година от Вътрешна македонска революционна организация настоявахме за оптимално бързото възобновяване на тези процедури за фамилиите с репродуктивни проблеми. Категорични сме, че би трябвало да въведем държавна профилактика за водещите онкологични болести. Апелирам за това! Тук приказвам за карцинома на гърдата и маточната шийка - да стартираме всеобщи скрининг проучвания при дамите. Трябва да помислим за държавни стратегии за тези най-разпространени онкологични болести при дамите.

Държавата да извърши законовия си ангажимент за 8 % здравна вноска при 9 категории от популацията, които здравното обезпечаване е държавен ангажимент. Крайно време е за рационални промени и ефикасен финансов надзор в системата на Здравеопазването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР